szavazás értékelés

2018.10.11. 10:41

Mi is kihúztuk a gyufát az októberi karácsonnyal

Évről évre egyre hamarabb jelennek meg a karácsonyi slágerek a rádióban, a villódzó fénydíszek a köztereken és a szaloncukrok az üzletek polcain. Megkérdeztük olvasóinkat, hogy ők is hozzálátnak-e már ilyenkor az ünnepi készülődéshez – nos, válaszul jól megkaptuk a magunkét.

Forrás: Shutterstock.com

Fotó: Nicoleta Ionescu

Éjmélyből fölzengő csing-ling-ling október... Hopplá, elnézést, ez a vers nem egészen így kezdődik. Egy pillanatra összezavarodtunk: hiába tapasztaljuk évről évre, mégsem tudjuk megszokni, hogy az egyik legnagyobb keresztény ünnepből komplett iparágat kreáló fogyasztóneveldék, vagyis a bevásárlóközpontok már az ősz első harmadában aprópénzre váltják a meghittséget, a giccsparádé extázisáig hajszolják a karácsonybiznisz tenyérbizsergetését, és csokitélapók seregét állítják hadrendbe – lehetőleg szemmagasságban elhelyezkedő – polcaikon. Itt egy szép gömb, ott egy labda, jaj, de szép a.... elnézést!!

" />

Noha nehezen, de el tudjuk képzelni, hogy a fenyőfadíszek megcsillanása az októberi napsugárban néhány ember lelke mélyén már most a készülődés lázához ad gyújtószikrát – ha szikrázik, hadd szikrázzon –, de azért éltünk a gyanúperrel, hogy nem csak nekünk furcsa, hogy ilyen korán dördül el a vásárlási ámokfutás startpisztolya. Megkérdeztük tehát olvasóinkat arról, hogy Nincs ez még korán?

[eweb-voting id="1225550"]

A válaszok elemzése során kiderült: a voksolók 11%-a nem törődik a már októberre celebesített Mikulással, inkább Pató Pál úr karakterével azonosul, és a Hull a pelyhes helyett az Ej, ráérünk arra még örökzöldjét dudorássza két csokinyuszi elmajszolása között. Ők azok, akik azt felelték: Hova siessek? Még a húsvéti csokinyuszit sem ettem meg! Nem tudjuk hibáztatni őket, bár szerkesztőségünk egyes tagjai számára rejtély, hogyan lehet hónapokig tartogatni egy csokit – főleg, ha finom.

" />

A szavazók egynegyede nem kárhoztatja a boltokat, hiszen tíz százalék úgy véli, hogy Sose lehet elég korán hozzáfogni a készülődéshez, a radikális csoportot jelentő tizenöt százaléknál pedig „teljes a harckészültség” – utóbbiak úgy nyilatkoztak így október közepe felé, hogy Minden oké, én már a fát is megvettem. Azt gyanítjuk, hogy ők lehetnek azok, akik minden ajándékot becsomagolnak, időre elkészülnek a mézeskalácsfigurákkal, és ők csapnak először a fenyőfaárusok markába a piactéren – szóval ők azok, akiket a mákusgubához utolsó pillanatban forralt tej kifutása és a gyömbéres keksz odaégetése között irigyelni szoktunk. Ugyanakkor azt sem tartjuk kizártnak, hogy többen egyfajta fricskának szánták azt, hogy erre a válaszlehetőségre kattintottak, és poénból jelentkeztek csak be friss fatulajdonosként.

" />

Amit viszont a válaszadók több mint kétharmadától kaptunk, azt nem tesszük zsebre: ártatlan kérdésünkkel ugyanis akaratunkon kívül a bosszantó üzletközpontokéhoz hasonló hatást váltottunk ki, megzavarva ezzel olvasóink nyugalmát. Ne kezdjétek már ti is! Karácsony decemberben van! Pont. – szögezte le voksával ez a 64%, és mi tagadás, e megállapításukkal nem nagyon tudunk vitatkozni.

" />

Általános tapasztalat, hogy ha eltérő ütemben is, de végül mindannyian végére érünk az ajándékvadászatnak, a konyhabuginak vagy a díszek aggatásának. Vagy ha nem, az sem baj. A szeretetre ugyanis a legtöbben mindig készen állunk, az együtt megélt, bensőséges ünnepi pillanatra pedig úgysem az üzletek polcai között lehet felkészülni.

Borítókép: Illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!