megosztó épület

2018.08.07. 16:54

Meghökkentő palotát épített magának a postás

A Dél-Franciaországban élt férfi 33 éven át, saját kezűleg építette otthonát, amit képeslapok ihlettek meg.

France, Drome, Hauterives, Postman Cheval's Ideal Palace, compulsory mention

Forrás: AFP PHOTO

Joseph Ferdinand Cheval nevére valószínűleg soha nem emlékezett volna az utókor, ha nem jönnek divatba a képeslapok. Az 1836-ban született férfi ugyanis postásként dolgozott a Franciaország délkeleti részében található Hauterives településén, így előfordult, hogy távoli országok épületeit ábrázoló lapokat kellett kézbesítenie.

Cheval úgy döntött, hogy felépíti álmai palotáját, amelyet többek között bibliai képek, hindu és egyiptomi motívumok ihlettek.

A 12 méter magas és 26 méter hosszú Palais Idéalt 33 éven át építette egyedül mészkőből, habarcsból és cementből. 1912-re lett kész, de azóta is megosztja az embereket. Sokan kaotikusnak és borzalmasnak tartják, 1969-ben azonban arra való hivatkozással lett belőle történelmi emlékmű, hogy a naiv művészet egyetlen képviselője az építészetben. Hauterives mindenesetre jól járt a palotával, hiszen több mint 150 ezer turista látogatja meg évente.

Borítókép: a Palais Idéalt 33 éven át építette

Forrás: AFP/Hauser Patrice/Hemis.Fr

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!