nem elég a törvény

2018.08.08. 12:09

A nejlonzacskók eltűnéséhez a vásárlók tudatossága is kell

Az átállás sikeressége az üzletláncok magatartása (és a törvényi szabályozás) mellett a vásárlók hozzáállásán is múlik.

ILLUSTRATION - A man carries two one-way plastic bags of the discounter Penny in Potsdam, Germany, 16 February 2017. The company announced a plan to stop selling one-way plastic bag in its 2,100 supermarkets in Germany. Penny is said to reward customers that bring reusable bags for their shoppings. Photo: Ralf Hirschberger/dpa-Zentralbild/dpa

Az Európai Unió (EU) arra törekszik, hogy a tagállamokban eltűnjenek az egyszer használatos nejlonzacskók és helyüket környezetkímélő csomagolási formák vegyék át a vásárláskor, ehhez azonban az üzletláncok mellett a lakosságra is szükség van, hiszen az átállás csak a tudatos vásárlás elterjedésével lehet sikeres – mondta Weingartner Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) fenntarthatóságért felelős államtitkára szerdán az M1-en.

Az EU május 28-án tette közzé az egyes műanyagtermékek forgalmazásának szigorítására vonatkozó javaslatát, amelyben azt szorgalmazzák, hogy a tagállamok ne csak intézkedéseket tegyenek a műanyagok visszaszorítására, hanem konkrét korlátozó intézkedéseket is dolgozzanak ki. Magyarországon jelenleg a dokumentumban foglalt elvárásokról az ágazati szereplők bevonásával tárgyalnak – ismertette az államtitkár.

Weingartner Balázs kiemelte, hogy Magyarországon 2012 óta a felére csökkent a nejlonzacskók használata, a magyar emberek évente körülbelül 90 darab egyszer használatos nejlonzacskót használnak fel a vásárlásokkor, ez a szám pedig megközelíti az EU által 2019 végére elvárt mennyiséget.

Borítókép: Ralf Hirschberger/dpa-Zentralbild/dpa/AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!