Egy mítosz cáfolata

2018.08.16. 17:31

A hízás ellenére is egészségesebb a dohányzás abbahagyása

Hosszútávon mindenképpen javít az egészségi állapoton a dohányzás elhagyása, még akkor is így van, ha ez erőteljes hízáshoz vezet – állapította meg egy amerikai tanulmány.

A Harvard Egyetem által vezetett kutatás szerint a dohányosokhoz képest legalább 50 százalékkal kisebb eséllyel halnak meg idő előtt szívbetegségben vagy más kór következtében még azok is, akik a cigarettáról lemondva hízni kezdenek.

Az átfogó tanulmány több mítoszt megcáfol, amelyek szerint a dohányzás abbahagyásának lehetnek a súllyal összefüggő káros egészségügyi következményei – mondta el William Dietz, a George Washington Egyetem egészségügyi szakértője.

„A tanulmány egészen egyértelművé teszi, hogy az egészségi állapot javul akkor is, ha megnő a testsúly. Ezt eddig nem tudtuk ilyen bizonyossággal”

- mondta Dietz.

A tanulmány a The New England Journal of Medicine című szaklapban jelent meg a héten, ugyanebben a számában bemutatnak egy svéd tanulmányt is, amely szerint a dohányzás abbahagyása a legjobb dolog, amit a diabéteszben szenvedők tehetnek.

A cigarettában lévő nikotin elfojthatja az étvágyat és növeli az anyagcserét. Sok egykori dohányos, ha a cigaretta letételekor nem kezd többet mozogni, viszont többet eszik és hízik, annak általában kevesebb mint 4,5 kilogrammal, néhány esetben akár ennek háromszorosával is növekedhet a testsúly. Az erőteljes hízás pedig okozhat diabéteszt, ami olyan problémákhoz vezethet, mint a vakság, idegi károsodás, szív- és vesebetegség és a végtagok vérellátásának romlása.

Az amerikai tanulmányhoz a kutatók több mint 170 ezer férfit és nőt követtek figyelemmel mintegy 20 éven át, kétévente kikérdezték őket egészségükről. A tanulmányba bevont emberek mind egészségügyi szakemberek voltak, nem tükrözték az általános populáció dohányosainak arányát, akik alacsonyabb jövedelműek, kevésbé képzettek és hajlamosabbak az erős dohányzásra.

A tudósok azt figyelték, melyik résztvevő hagyja abba a dohányzást, figyelemmel követték, híznak-e, kialakul-e náluk diabétesz, szívbetegség vagy más elváltozás. A dohányzást abbahagyók esetében az első hat évben 22 százalékkal nőtt a diabétesz kialakulásának kockázata. Ezt a tanulmány „enyhe emelkedésnek” jelöli.

Korábbi kutatások kimutatták, hogy azoknál, akik leteszik a cigarettát, megnövekszik a diabétesz kockázata. Ez a kockázat azonban nem tartós és sohasem vezet olyan magas halálozási arányhoz, mint amekkorával a dohányosoknak kell szembesülniük – fejtette ki Qi Sun, a bostoni Brigham and Women's Hospital munkatársa, a tanulmány egyik szerzője. A kutató kiemelte:

„A dohányzással szakítóknál, tekintet nélkül a hízás mértékére, mindig kisebb az idő előtti halálozás kockázata.”

Borítókép: Shuttestock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!