Életmód

2014.04.29. 14:54

Mit veszel föl holnap reggel?

Ha a régi ruháid már unalmasak, az újak pedig hiányoznak a gardróbodból, kevés jobb helyet találhatsz egy kis bevásárlásra, mint egy second hand bolt. A turkálók kínálata nem csak olcsóbb, változatosabb és izgalmasabb, mint bármely hagyományos üzleté, de ha ezekben vásárolsz, a környezetkímélő életmód felé is tettél egy lépést.

BAMA

Ki szeret újrázni?

Mindenki.  A second hand ruhaboltok csak a jéghegy csúcsa: léteznek használt bútorokra és műszaki cikkekre szakosodott üzletek, ahol a bárki megtalálhatja, amit keres, mi több, a legbátrabbak még a szexturkálókba is bemerészkedhetnek. Hacsak nem muzeális darabokról beszélünk, mára nincs látható különbség egy használt és vadonatúj ruha vagy bútor között, és ha az előbbit választod, a saját zsebpénzeden kívül az új holmik előállítására szánt erőforrásokat is megspóroltad. A plázákban és butikokban megvásárolt áruk arra ösztönzik a gyártókat, hogy tovább pörgessék a futószalagot, ezzel növelve a széndioxid-kibocsájtást és a nyersanyag-felhasználást: viszont ha használtan vásárlod, amire szükséged van, mindez a töredékére csökken.

Tudtad? A ruhák, tankönyvek és egyéb holmik szervezett újraértékesítése a második világháborúig visszavezethető brit hagyomány. Ők az a nemzet, akiknek a többek között a legjobb tévésorozatokat és a legcukibb kutyafajtákat is köszönhetjük. Szóval tudnak valamit.

Vadászösztön van-e benned?

A turkálást, teljesen tévesen, egyesek a szegénységhez kötik, mintha valamiféle kényszermegoldás lenne, pedig ma már sokkal több annál. A Szex és New York hősnői Dolce kominókat szednek össze turi-körútjaik során, a steampunk-rajongók - megint egy Angliához köthető hagyomány - bámulatos dizájner-cuccokat barkácsolnak össze régi kacatokból, ezzel is bizonyítva: a turizás lehet hobbi, életforma, kikapcsolódás, félúton a bevásárló-körút és a kincsvadászat között. Ritka és egyedi kiegészítők várnak a bálák mélyén, amit ha te nem vadászol le, majd megteszi valaki szemfülesebb - szóval útra fel! Manapság szinte minden napra esik egy bálabontás valahol a városban, és a tegnap kacatjai könnyedén válhatnak a ma kincseivé!

Tudtad? Nagy-Britanniában a használtruha-export előtt mintegy 900.000 tonna ruha végezte a szeméttelepeken - az afrikai és kelet-európai bolthálózatok beindítása után ez a felére csökkent.

Szerinted csak lányoknak?

Ruhákra mindannyiunkak szüksége van, fiúknak és lányoknak, kicsiknek és nagyoknak egyaránt, így ha nem szeretnéd, hogy életed végéig anyukád válogassa össze a ruhatáradat, előbb-utóbb be kell térned egy butikba. A turkáló nem csak a széles választék miatt egy remek opció, hanem mert a tévedéseket is olcsón megúszod. Mégsincs szükséged lila cowboykalapra? Sebaj, nem került többe két csomag csipsznél és még mindig elajándékozhatod! Vadászhatsz használt holmikra egyedül és párban, csapatostul és csak a legjobb haverjaiddal - miközben minden újrahasznosított holmi megvásárlásával a környezetet véded. Ha a használati tárgyaink élettartama növekszik, azzal bolygónk és gazdaságunk is tovább marad fenntartható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!