Életmód

2014.04.29. 14:48

Ma este mit fogsz vacsorázni?

Lefekvés előtt egy saláta jóval egészségesebb, mint hamburger, de a húsételek fogyasztásának mérséklésével nem csupán a nehéz gyomor okozta rémálmokat kerülheted el, de máris tettél valamit bolygónkért. Az egészséges és a környezetbarát étkezés ugyanis a legtöbbször együtt jár - ha szereted kézben tartani az életed, nem eheted folyton azt, amit eléd tesznek.

BAMA

Szívesen eszel olyasmit, amiről nem tudod, honnét jött?

Ugye, hogy nem - és nem is kötelező így tenned: némi odafigyeléssel friss és helyi alapanyagokból készült ételekből is jól lakhatsz. Szemben a konzervekkel és az előre csomagolt árukkal a helyi - például a piacon, kistermelőtől vásárolt - élelmiszerek minőségéről a saját szemeddel győződhetsz meg, így a válogatás izgalma mellett a választás joga is teljes egészében a tiéd. Ha a saját konyhádban vagy az éttermekben figyelsz arra, honnét származnak az alapanyagok, máris tettél egy lépést a környezetkímélő életmód felé: amíg a környékbeli burgonya eljutott a standig, majd az asztalodig, minimális szállítást (tehát üzemanyagot) és csomagolást (tehát felesleges szemetet) igényelt, így a környezetet is kevésbé terhelte. Ráadásul a sérülések és az áru megromlásának esélye is jóval kisebb, mint a szupermarketek több tonnás szállítmányai esetében, arról nem is beszélve, hogy a kistermelőkkel a helyi gazdaságot támogatod.

Tudtad? Azt a távolságot, amelyet az étel a termőföldtől az asztalodig megtesz, élelmiszer-kilométernek hívjuk. Például egy Thaiföldön gyártott ananász-konzerv több mint 8000 kilométert repült, amíg elért a kamrádig. Ez azért elég sok kerozin, nem?

Meddig mész el egy kis egzotikumért?

Olykor mind vágyunk új ízekre, amiket helyi termelőktől lehetetlen beszerezni, de ez nem jelenti azt, hogy teljesen le kell mondanod róluk. Tudatos fogyasztóként két dologra éri meg figyelned: a már említett szezonalitás, és hogy mennyire romlandó a megkívánt étel. A könnyen romló zöldségeket és gyümölcsöket - mint az eper vagy a spárga - általában repülőgéppel szállítják, ami nagyságrendekkel több károsanyag-kibocsátással jár, mint a kényelmes, hajók általi import. Szezon elején ráadásul a jobban eltárolható gyümölcsöket is berepültetik, hogy minél hamarabb eljusson a boltokba - de ha figyelsz rá, hogy milyen messziről érkezett és mennyire romlandó egy adott étel, emellett észben tartod, hogy a görögdinnye egyébként is hülyén mutat a karácsonyfa alatt, máris tettél a környezetért.

Megvárod, míg rád rohad?

Az EU-ban és az Államokban kidobott élelmiszerekkel jóllakhatna a világ összes éhezője: amikor kidobsz valamit, vele együtt a kukába kerül az előállításra szánt víz, tápanyag, és minden egyéb erőforrás. Az értelmetlen pazarlást pár egyszerű szabály betartásával kerülheted el:
- Csak azt vedd meg, amit biztosan megeszel!
- Ha mégsem eszed meg, fagyaszd le - egyszer még jól jöhet!
- Nem mindig a legszebb a legfinomabb: ez a zöldséges pultra is igaz.
- Csak fogja a helyet a kamrában, de te úgysem használod fel? Add a rászorulóknak!
- Te mindent megtettél, de a zöldség mégis megromlott? Teli a kukád zöldhulladékkal? Komposztáld és kezdj termelni magad is: saját zöldségekkel a piacig sem kell elmenned!

Tudtad? A világon megtermelt élelmiszerek 40%-a az asztal helyett egyenesen a kukába kerül.

Szerinted mennyit szellent egy tehén?

És több milliárd? A kérődző állatok - marhák, kecskék, birkák - táplálkozásuk során folyamatosan metángázt bocsájtanak ki, ami huszonötször károsabb az üvegházhatás szempontjából, mint a szén-dioxid. Az eledelüknek szolgáló legelőkért, szója- és kukoricaültetvényekért esőerdőket vágnak ki, a marhatrágyából pedig további üvegházhatású gázok szabadulnak fel. Ahhoz, hogy segíts a metán mérséklésében, nem kell leszoknod a húsfogyasztásról - elég, ha hetente csak egy húsmentes napot iktatsz be, ami a közérzetednek is jót fog tenni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!