Életmód

2011.05.20. 14:56

Népegészségügyi katasztrófahelyzet Magyarországon

Rizikófaktor címmel újabb népegészségügyi kampányt indít az egészségügyért felelős államtitkárság - jelentette be Szócska Miklós államtitkár pénteki sajtótájékoztatóján Budapesten.

MTI

Az akció elsősorban a fiatalabb, aktív korú lakosság, köztük is kiemelten a nők körében egészségi problémákat okozó három nagy rizikófaktorhoz kapcsolódik, ezek a stressz, a szex és a szenvedélybetegségek.

A kampányban részt vevők a life.hu/rizikofaktor oldalon kitölthetnek egy tesztet, amely megmutatja, hogy koruk és életvitelük alapján milyen egészségi problémára számíthatnak. Ahol a teszt nem életviteli problémákkal kapcsolatos rizikófaktorokat tár fel, hanem konkrét betegségekre utal, ott a résztvevőt egy térkép segítségével a legközelebbi szűrő- vagy ellátópontra irányítja a program.

"A népegészségügyi katasztrófahelyzet egyértelmű" - mondta Szócska Miklós, hozzátéve: ehhez próbálják igazítani az elérhető szűrőrendszereket és ösztönzőket, addig is a figyelemfelhívásra koncentrálnak.

Beszélt továbbá a szűrővizsgálatok fontosságáról, kiemelve: nagyon fontos, hogy mindenki menjen el szűrésekre akkor is, ha nem kap "behívót". 

Szócska Miklós ismét felhívta a figyelmet: a rák különösen súlyos népegészségügyi probléma Magyarországon. Mint mondta, évente 32 ezer ember hal meg daganatos betegségben, ők teszik ki az elhunytak negyedét.

Magyarországon a férfiak és nők körében egyaránt gyakoriak a vastagbél- és végbéldaganatos megbetegedések, évente mintegy ötezren halnak meg ezek miatt. Az elmúlt években évente több mint háromezer férfinál regisztráltak prosztatarákot, minden harmadik beteg bele is hal, pedig a betegség korai stádiumban jól gyógyítható - emelte ki.

Az államtitkár elmondása szerint a mammográfiás emlőszűrésen évek óta a rizikócsoportba tartozó nők 40-50 százaléka vesz részt. A méhnyakrákszűrésre ennél is kevesebben mennek el, a szervezett szűrésen részt vevő nők aránya mindössze öt százalék - hangsúlyozta. 

Kifejtette: világszerte az agyvérzések 62 százalékának, a szívkoszorúér-betegségek 49 százalékának a hátterében magas vérnyomás áll, amely több mint két és fél millió embert érint ma Magyarországon. A 35 és 64 év közötti magyar férfiak mintegy harminc százaléka elhízott, 41 százaléka pedig túlsúlyos. A nőknél ugyanebben a korosztályban 30, illetve 33 százalék ez az arány. Ennél is szomorúbbnak nevezte, hogy egy tavalyi, országos reprezentatív felmérés szerint a hétéves gyerekek közül is minden ötödik fiú és minden negyedik lány túlsúlyos vagy elhízott. 

Szócska Miklós arról is beszélt, hogy sokan nem ismerik fel vagy nem fordulnak orvoshoz pszichés panaszaikkal, ezzel egy időben viszont a lakosság majdnem húsz százaléka évente tizenháromszor fordul orvoshoz ilyen problémák miatt.

A Rizikófaktor kampányarcai Keresztes Ildikó, Vastag Tamás és Shodeinde Dorka lesznek, ők az egyik kereskedelmi televíziós csatorna tehetségkutató műsorának szereplői voltak.

A szaktárca első népegészségügyi kommunikációs kampánya, az egészségtudatos életmódról szóló Megnézheted magad! februárban indult. Ennek elsődleges célja az volt, hogy szembesítse az embereket azzal, hogy életmódjuknak következménye van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!