Életmód

2010.04.12. 16:52

Beszéljünk a magzattal!

Lehet még közelebbi kapcsolatod a babáddal annál, minthogy a pocakodban van? Számos tanulmány erősítette már meg, hogy igenis lehet kommunikálni, szorosabb köteléket kialakítani a benned növekvő kis lénnyel.

BAMA

Ha megtanulod megérteni a magzat jelzéseit, könnyebben „boldogulhatsz” vele majd a világra jötte után is, gyorsabban megérted, mit szeretne, milyen hangulatban van, ő pedig a te jelzéseid bonyolult világában lesz egy kicsit jártasabb.

Időt kell szánni rá!

Ma már a legtöbb ember nem lepődik meg azon, ha egy anyuka arról panaszkodik, nincs elég ideje foglalkozni a gyermekével. Ahogy azon sem, ha a várandós anyuka beszél lelkiismeret furdalásáról, mert nem „beszélt”, kommunikált eleget a magzatával. Ha nem is feltétlenül nagy baj ez, aki már próbálta, tudja, mennyit nyerhet vele mind ő, mind a gyermeke.

Ha babát szeretnétek, érdemes tehát már a várandósság elejétől kezdve kellő időt és nyugalmat szánni magatokra, mert rengeteg előnye van. Arról nem is beszélve, hogy ma már az orvosok is igen nagy jelentőséget tulajdonítanak a nyugodt, stresszmentes terhességnek, hiszen az anya áldott állapota alatt bekövetkező testi-lelki problémái a magzatra is hatást gyakorolnak.

 

A méhben fejlődő kis emberke mindent átérez, ami az édesanyjával történik – természetesen, mindezt a maga módján –, képes átélni, bizonyos fokig feldolgozni, sőt még hasznosítani is a születés alatti és előtti traumákat, és a jó élményeket.

Kommunikálás a magzattal

Ha már a várandósság alatt ráhangolódsz kisbabád ritmusára, jelzéseire, igen jól megalapozhatod a szülővé válást és a kettőtök közötti későbbi gördülékeny kommunikációt. A kicsire való ráhangolódás egyik legjobb módszere a magzatmozgás figyelése és megértése.
Azt minden várandós anya tudja, érzékeli, hogy gyermeke hol intenzívebben, hol kevésbé fürgén mozog a méhében, de nem mindenki akarja és tudja megfigyelni az ezzel járó törvényszerűségeket, ritmusokat és jelzéseket. (A mozgásnak nagyon nagy jelentősége van: a baba ezzel jelzi jó, illetve rossz közérzetét.)

Csak az tudja, aki megtapasztalta

„Amikor a kisfiamat vártam, részt vettem egy kapcsolatanalízis kurzuson. – meséli Anikó, a négyéves Barna édesanyja. – A tizennyolcadik hétben voltam, amikor a második alkalommal sikerült annyira „belebújni” a méhembe, hogy megérezzem a szívdobogását. Nem tudom leírni, milyen érzés volt ez, csak a tudhatja, aki maga is átél már ilyen élményt. Később már üzenetet is tudtam „küldeni” neki, ha rossz kedve volt, mindig meg tudtam nyugtatni. És ez a „gondolatátvitel” a mai napig működik kettőnk között.”

A zene ereje

Minden módszerben nagy hangsúlyt fektetnek a hangok erejére, dallamára – a legjobb, ha az édesanya maga énekel és zenél. A 23-25. héttől a magzat már akaratlagosan is képes mozogni, így „csak” figyelned kell a dallamos beszédre, illetve zenére adott reakcióit. A mozgáskommunikációban természetesen aktívan részt "kell" venned: kitapinthatod, megsimogathatod és finoman meg is bökheted a babát, jelezve, hogy figyelsz rá.
Az így fejlődött babák születésük után nyitottabbak a világra és nagyobb érdeklődést mutatnak a környezetük iránt, nem annyira félénkek, mint társaik, és könnyebben alakítanak ki társas kapcsolatot.

Véletlen felfedezés

Nagyanyáink még minden bizonnyal nem tudtak olyan magas szinten kommunikálni születendő gyermeküket, mint ma, tanulmányok sem bizonyították ennek a lehetőségét, és persze, mérni sem tudták.
Aztán, a kutatók elemezni, vizsgálni kezdték az anya és a méhen belüli magzati kapcsolat lehetőségeit – először még teljesen más céllal: nevezetesen, hogy megelőzzék az esetleges későbbi személyiségzavarok kialakulását – és mintegy „mellékhatásként” tapasztalták, hogy a kapcsolatanalízisbe bevont babák érzelmi-értelmi fejlődése gyorsabb magzatkorukban nem kommunikáló társaiknál, és kiegyensúlyozottságuk is messze eltér az átlagtól.

És ami a legfontosabb, a szakemberek szerint az anya-magzat kommunikációt bizonyítani, mérni lehet. Például a CTG-vizsgálatnál, ha a kismama szereteted kezd sugározni babája felé, annak pulzusfrekvenciája jelentős mértékben megváltozik. Olyan esetről is írtak már, hogy amikor az ultrahangvizsgálat alatt a hátát mutató magzattól kérte az édesanyja, forduljon meg, mert látni szeretné őt szemből is, a baba megfordult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!