Életmód

2010.02.12. 17:36

Párizs - a romantika és a vásárlás rokon műfajok

Ha a világ szerelmeseit megkérdeznénk, hová vinné partnerét Valentin-napon, alighanem Franciaország lenne a legnépszerűbb úticél.

NANA.HU

Párizst a fények, a szabadság, a divat és a szerelem fővárosaként emlegetik. Tény: a világ egyik leghangulatosabb helye. Szinte minden utcában találni egy építészeti csodát, vagy gyönyörű, romantikus sétára alkalmas parkot.

Nászutasok célpontja

A világ minden tájáról özönlenek ide a nászutasok, hiszen aligha lehet felemelőbb érzés annál, mint a Szajna partján sétálni kéz a kézben kedvesünkkel. Ha csak egy hétvégére érkezünk, és a leghíresebb látnivalókról, no meg a vásárlásról sem akarunk lemaradni, a legjobb megoldás a tömegközlekedés. A metróvonalak mind a nevezetességeket, mind a bevásárló utcákat érintik. Párizs nevezetességeiről, az Eiffel toronytól a Notre Dame-ig sokat írtak már. Most a különleges vásárlási lehetőségeken a a hangsúly.


Luxusmárkáktól bolhapiacig

Kétórás út

Malévval most akciósan 26 ezer 600 forinttól repülhetünk Párizsba, alig két óra alatt. Szállást érdemes online foglalni, már 20 ezer Ft-tól találhatunk szobát, a felső határ pedig, pénztárcánktól és ízlésüktől függően, a csillagos ég.

A rendkívüli leértékelések általában januártól március első hetéig tartanak, és a boltok „soldes” felirattal hirdetik az akciókat. Most akár 50-70%-al olcsóbban is hozzájuthatunk egy Prada, Gucci vagy Ralph Lauren táskához, ruhához. Az exkluzív bevásárló utca a Saint-Germain-des-Prés, ahol a világhírű divattervezők üzletei, a luxusbutikok, galériák és régiségkereskedések sorakoznak. Az Orsay Múzeum környékén nem kevesebb mint 130 régiségbolt van! Az ún. Haute Couture üzletekben a világ vezető divatcégeinek egyedi ruhái vásárolhatók meg. Ezek az üzletek főleg a Rue du Faubourg, Saint-Honoré és Avenue Montaigne környékén találhatók. A híres Champs-Élysée-n olasz, japán, francia divatházak márkás üzletei vannak. Az akciók keretében a Naf Naf és Kookai boltokban például szenzációs árakon láttunk jó néhány minőségi portékát. Párizs legnagyobb bolhapiaca a Rue des Rosiersen, 7 hektáros területen működik, ahol jó 2000 stand várja a látogatókat. A régiségeken kívül ruhák, háztartási eszközök is kaphatóak, a több száz éves áruktól a vadonatújakig.

A híres-neves Lafayette

Az óriási, hatemeletes áruház a Boulevard Haussmanon található. Csodálatos, neobizánci üvegdómjával Párizs egyik látnivalója is. Földszintjén a világ legnagyobb parfümüzletében kábulatba eshetünk az illatfelhőtől. Az áruház persze nem a kispénzű turistáké, de érdemes benne szétnézni, az épület is csodálatos. A másik híres nagyáruház, a Printems egyik jellegzetessége a gyönyörű art noveau üvegkupola.


Romantika Ady negyedében

A romantikus Párizs megismerését ajánlatos a Pont des Arts-on kezdeni. A hídon sok a zenész, hamísítatlan a hangulat, zeng a jellegzetes francia harmonikaszó. Innen délre van a Boulevard Saint Michel, amely nem csak a mi Adynknak adott ihletet (Szent Mihály útján...) , de Picassótól Cocteau-ig számtalan művésznek is. Ady Endre egyébként a Via Venetón, a Hotel Imperialban lakott Lédával. Márványtábla emlékezik a négycsillagos, elegáns szálloda falán, hogy valaha ott járt az egyik legnagyobb magyar költő. Ha nyitva van a Luxembourg-kert, elüldögélhetünk egy kicsit a gyönyörű park közepén lévő tó partján. És mielőtt hazaindulnánk, táncoljunk egy kicsit, járjunk el egy tangót, szinte bármelyik párizsi szórakozóhelyen.

Miért a szerelem fővárosa?

Kevesen tudják, hogy már a város alapítása is egy szerelmi konfliktushoz kötődik. A mítosz szerint az ifjú Párisz, miután elnyerte Aphrodité támogatását, kora leggyönyörűbb, már férjezett nőjét, Helénát hódította meg. Ezek az események vezettek a trójai háborúhoz, illetve Párisz szökéséhez, aki a Szajnán hajózva megalapította a mai Párizs ősét. A tizenhetedik és a tizennyolcadik században jelennek meg Párizsban a libertinusok, a könnyed kalandok és csalfa erotikus játékok kedvelői. Feltűnik de Sade márki is, a kiskorúak megrontója és a kéjes vágyak felkeltésének mestere. A forradalom előestéje egybeesik a Veszedelmes viszonyok megjelenésével, az egyre leplezetlenebb szerelmi játékok népszerűsödésével.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!