Kifizetődtek az intézkedések

2021.09.08. 13:55

Visszaszorult az orvhalászat, már nem veszélyeztetettek egyes tonhalak

A halászati kvótáknak és a hatósági ellenőrzéseknek köszönhetően a leghalászottabb tonhalfajok közül négy a javulás jeleit mutatja.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A Természetvédelmi Világszövetség legutóbbi jelentésében beszámolt a veszélyeztetett fajok frissített jegyzékéről, vagyis a Vörös Lista változtatásairól. A következtetések levonásához a szervezet több mint 138 ezer fajt vizsgált meg, köztük állatokat, növényeket és gombákat. Végül a szakemberek több mint 38 ezer fajról állapították meg, hogy a kihalás szélén áll.

A szusikészítés értékes nyersanyagaként ismert atlanti kékúszójú tonhal viszont három kategóriát is ugrott felfelé, így veszélyeztetettből a nem fenyegetettek közé került. Ezenkívül a déli kékúszójú tonhal súlyosan veszélyeztetettből veszélyeztetett lett. A hosszúúszójú és a sárgaúszójú tonhalat szintén a nem fenyegetettek közé sorolták.

A Természetvédelmi Világszövetség a Reuters hírügynökségnek viszont továbbra is hangsúlyozta a tengeri fajok, mint például a korallok és a mélytengeri kígyók megfigyelésének fontosságát. Csak így derülhet ki ugyanis, hogy mennyire hat a vizek élővilágára a klímaváltozás és a mélytengeri bányászat. Craig Hilton-Taylor, aki a vezetője a szervezet Vörös Listát összeállító egységének, hozzátette, hogy az óceánban élő állatokat az a veszély is fenyegeti, hogy nincsenek eléggé szem előtt, így nem jut rájuk elég figyelem.

Bár négy tonhalfaj helyzete javult, a komodói varánuszé vészesen romlott a Természetvédelmi Világszövetség új jelentése szerint.

A jelenlegi példányszám alapján ugyanis a komodói varánuszt a veszélyeztetett fajok közé kellett sorolni a franciaországi nemzetközi természetvédelmi konferencián. A világ legnagyobb élő gyíkja Indonézia Komodo szigetén eddig is szigorú védelem alá esett, de a globális felmelegedés miatt emelkedő tengerszint továbbra is fenyegeti az élőhelyét.

A szervezet továbbá aggodalmát fejezte ki a cápák és a ráják miatt, amelyeknek a tonhalnál sokkal kedvezőtlenebb lett a helyzete.

1970 óta a az óceánok cápapopulációi 71 százalékkal lettek kisebbek. A pusztulás a halászat, az élőhelyük elvesztése és a klímaváltozás számlájára írható.

Összességében a cápák és a ráják 37, a kétéltűek 33, az emlősök 26 és a madarak 12 százalékát fenyegeti a kihalás a Vörös Lista szerint. Ezenkívül először kerültek a listára fák is. Az ébenfákat és rózsafaerdőket ugyanis az erdőirtás veszélyezteti.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!