Házasság

2017.09.03. 16:02

Végre hivatalosan is bejelentette jegyességét a japán császár unokája

Mako hercegnő és a Komuro Kei nevű ügyvédbojtár már régóta együtt vannak.

Formálisan is bejelentette Mako hercegnő, a japán császár unokája, hogy jegyben jár egy vele egykorú közemberrel, egy Komuro Kei nevű ügyvédbojtárral, aki miatt lemond hercegnői címéről is.

A jegyesség hírét már májusban megneszelte a japán média, azt az uralkodóház meg is erősítette, de a formális bejelentés csak vasárnap történt meg. A 25 éves Mako hercegnő és választottja sajtótájékoztatón beszélt kapcsolatuk részleteiről és a jövőbeni tervekről.

Eszerint a szülők után a 83 éves Akihito császár is áldását adta a fiatalok egybekelésére, amelyre jövő ősszel kerülhet sor. Előbb azonban a formális eljegyzés időpontját kell kitűzni, a hivatalos leánykérését, amelynek során az udvarló elküldi hírnökét a lány rezidenciájára, hogy az az ő nevében, számos ajándékkal alátámasztva, feleségül kérje a leendő menyasszonyt.

A tervezett eljegyzést eredetileg július elején akarták bejelenteni, de az országot sújtó pusztító árvizek miatt az eseményt elhalasztották. A pár a vasárnapi sajtótájékoztatón jelent meg először együtt a nyilvánosság előtt.

Mako hercegnő – Akisino herceg és Kiko hercegné gyermeke – öt éve randevúzik Komuro Keivel, akivel a tokiói Nemzetközi Keresztény Egyetemen találkozott. A jogi végzettségű Komuro egy tokiói ügyvédi irodánál dolgozik.

A hercegnő azt mondta, elsőként a fiú „Napnál is sugárzóbb mosolya” ragadta meg, de aztán megszerette személyiségét is: őszinte, határozott akaratú, keményen dolgozó ember, akinek „igen nagy szíve van”. Komuro a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy „szilárd meggyőződésű, szerető ember”, aki „csendben úgy figyeli őt, mint a Hold”.

Nők nem örökölhetik a japán trónt, így ha Mako férjhez megy, elveszti hercegnői címét, és közember válik belőle. Jelenleg Mako nagybátyja, apja és fivére következik egymás után a trónutódlási sorban, ők követhetik Akihito császárt.

A 83 éves Akihito császár tavaly bejelentette, hogy vissza akar vonulni, ezért a japán törvényhozás egy különleges törvényt alkotott júniusban, hogy ezt lehetővé tegyék számára, ugyanis a trónról való lemondásra a császárságban 200 éve nem volt példa.

Borítókép: MTI/EPA/AP pool/Kambajasi Sizuo

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!