óriási ingatlankár

2018.08.07. 10:29

Úgy tűnik, megáll a hawaii Kilauea vulkán lávafolyama

A legtovább aktív 8-as hasadékból kiömlő láva megsemmisített több száz, közelebb lévő házat, és az óceán felé tovább folyva körbekerített két tengerparti lakóparkot.

This US Geological Survey (USGS) image obtained May 18, 2018, shows an HVO geologist next to cracks on Nohea Street in Leilani Estates, Hawaii on May 17, 2018,as cracks expanded significantly in the past day. Hawaii's Kilauea volcano erupted from its summit early on May 17, 2018, shooting a huge plume of ash miles into the sky and prompting authorities to urge area residents to take cover.

Forrás: AFP PHOTO

Fotó: US Geological Survey

Az utóbbi napokban megállni látszott a Hawaii-szigetcsoport legnagyobb szigetén, Hawaiin lévő Kilauea vulkán lávafolyama, először a tűzhányó több mint három hónappal ezelőtti kitörése óta – közölték hétfőn geológusok, hozzátéve, hogy egyelőre nem lehet tudni, mire lehet számítani.

A múlt héten már csak egy – a 8-asnak nevezett – vulkáni hasadék volt aktív, és kőolvadékot lövellt ki magából, de mostanra buzgó tavacskává szelídült – mondta Tina Neal, az amerikai földtani intézet (USGS) hawaii vulkánfigyelő központjának főmunkatársa sajtóértekezletén. Jelentősen csökkent a hasadékból kitörő gáz kéndioxid-tartalma is – tette hozzá. A 8-as hasadék a Kilauea vulkántölcsérétől 40 kilométerrel keletre található.

A vulkáni kráter külső fala múlt csütörtökön beomlott, amit kisebb földrengések követtek. A vulkán működésének csúcsán több mint kéttucat hasadék nyílt meg a hegy lábánál. A legtovább aktív 8-as hasadékból kiömlő láva megsemmisített több száz, közelebb lévő házat, és az óceán felé tovább folyva körbekerített két tengerparti lakóparkot. Hawaii írott történetében ez a legnagyobb ingatlankár, amelyet vulkáni tevékenység okozott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!