hangos hallgatók

2018.10.12. 21:55

Tüntető diákok özönlötték el Olaszország utcáit

Diákok ezrei tiltakoztak pénteken Olaszország több mint 50 városában a kormány oktatásfinanszírozási tervei ellen. Középiskolás diákok és egyetemista hallgatók vonultak utcára egyebek között Rómában, Torinóban, Nápolyban és Bariban.

Students tear down a fake cardboard wall with pictures of current Italian government officials during a demonstration to protest against the new financial reform in Rome, Italy, on October 12, 2018. Thousands of students gathered in every major city around the country to defend the right of education, claiming the new financial reform doesn't involve investments in the instruction sector . (Photo by Michele Spatari/NurPhoto)

Fotó: NurPhoto

Az egyik legnagyobb megmozdulás az észak-olaszországi Torinóban volt, ahol több százan gyűltek össze. A tiltakozók az olasz kormánypártok vezetőit, Matteo Salvini és Luigi Di Maio olasz miniszterelnök-helyetteseket ábrázoló képeket és figurákat égettek. Előbbi a Liga, utóbbi az Öt Csillag Mozgalom (M5S) vezetője.

„Elutasítjuk a megszorítási kampányt az iskolákat illetően”

- mondta Giammarco Manfreda, a tiltakozók egyik vezetője.

„Ha a kormány nem fél a változástól, akkor mutassa ki azzal, hogy befektet az oktatásba”

- tette hozzá.

A diákok bírálták a tankönyvekhez, a közlekedéshez és az iskolaépületek fejlesztéséhez szükséges források hiányát. A megszorítások miatt sok oktatási intézményen nem sikerült jelentős fejlesztéseket végezni az elmúlt években. A tanulók ezenkívül tüntettek azért is, hogy

automatikusan állampolgárságot kapjanak a külföldi szülőktől, de Olaszországban született gyerekek, és ne kelljen 18. életévükig várni, hogy folyamodhassanak érte.

A római diákok azt kérték, hogy a biztonsági kamerákra és egyéb biztonsági intézkedésre szánt pénzt fordítsák inkább olyan segélyekre, amelyekkel megkönnyítik az alacsony jövedelmű családokból származó diákok bejutását az egyetemre.

A miniszterelnök-helyettesi mellett a belügyminiszteri posztot is betöltő Salvini „undorítónak” nevezte a képek és figurák égetését. „És még a Liga szítja a gyűlöletet (...). Ezeknek a szociális központok és néhány tanár által elkényeztetett +demokratikus+ diákoknak sokórányi polgári nevelésre lenne szüksége. Akkor talán megértenék, hogy undorító Salvinit vagy bármilyen más embert ábrázoló figurákat égetni a tereken vagy lámpaoszlopokra lógatni azokat” – írta Twitter-profilján.

Salvinivel szemben Di Maio nyitottabbnak mutatkozott a párbeszédre, jelezve, hogy a kormány hajlandó találkozni a diákegyesületekkel utóbbiak igényeinek megvitatása céljából. „

A tüntetésekre szükség van, folytassátok, öt évig voltam diákképviselő, tudom jól, hogy mennyit ér a békés társadalmi nyomás.

Nem igaz, hogy megkurtítjuk az oktatást, találkozzunk, és beszélgessünk” – mondta médiumoknak.

Borítókép: diákok tüntetnek Rómában

AFP / NurPhoto / Michele Spatari

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!