Állatvédelem

2021.11.29. 19:20

További 25 madárfajra tilos vadászni

Nem vadászható például a dolmányos varjú, a vetési varjú, a mezei pacsirta, a fenyőrigó, a szarka, a szajkó, a vízityúk, a nyári lúd és a nagy lilik.

A Milvus Csoport Madártani és Természetvédelmi Egyesület tájékoztatása szerint romániai civil szervezetek keresete nyomán a Marosvásárhelyi Táblabíróság felfüggesztette 25 madárfaj vadászhatóságát. Az Otus Egyesület által kezdeményezett, a Milvus Csoport és a Román Madártani Egyesület és más civil szervezetek által is támogatott perben kimondott ítélet ugyan még nem jogerős, de a kihirdetéstől azonnal életbe lép, és érvényesíteni kell.

A természetvédő egyesületek keresetére a táblabíróság a Környezetvédelmi, Vízügyi és Erdészeti Minisztérium 2021/1460-as rendeletének a hatályát függesztette fel. A rendeletben a tárca 25 madárfaj vadászati kvótáját állapította meg abból a 39 fajból, amelyek vadászata engedélyezett a 2021-2022-es vadászati idényben.

Sajnos a román állam ismételten kudarcot vallott abban, hogy bizonyos fajok számára a vadászat ne jelentsen továbbra is veszélyt a populáció fenntartása és védelme szempontjából. A vadászható és az ezekkel közös élőhelyen osztozó fajok egyaránt veszélyben vannak – nyilatkozta Szabó Andrea ügyvéd, az OTUS Egyesület képviselője.

A máris hatályba lépett bírósági határozat értelmében nem vadászható a dolmányos varjú, a vetési varjú, a mezei pacsirta, a fenyőrigó, a szarka, a szajkó, a vízityúk, a nyári lúd, a nagy lilik, a seregély, a balkáni gerle, a császármadár, a szárcsa, az örvös galamb, a kék galamb, a fürj, a tőkés réce, a csörgő réce, a kontyos réce, a fütyülő réce, az erdei szalonka, a csóka, a léprigó, az énekes rigó és a vadgerle.

Dan Huleát, a Román Madártani Egyesület ügyvezető igazgatója szerint a Román Madártani Egyesület már számtalan alkalommal felhívta a Környezetvédelmi, Vízügyi és Erdészeti Minisztérium figyelmét arra, hogy az éves vadászati kvóták megállapítása nem zajlik törvényes úton. A törvény értelmében ugyanis ezeket a kvótákat a román államnak világos tudományos módszertan alapján kellene megállapítania, meghatározva azt a kilőhető egyedszámot, amely nem sodorja veszélybe az illető faj populációját.

Egyesületünk többször kérte egy olyan átlátható, tudományos adatokra épülő számítási módszer alkalmazását, amely figyelembe veszi a fajok populációinak helyreállási képességét, mortalitását, produktivitását és túlélési arányait – hangsúlyozta.

A Milvus Csoport képviselői szerint a bírósági győzelem egy újabb csendes vadászati idényt biztosít a vadászható madárfajok számára.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!