egyedi látványosság

2021.09.01. 09:00

Tovább épül a Wenckheim-kerékpárút és az út menti kastélyok

Több mint félmilliárd forint uniós támogatást kapott a Békés megyei Szabadkígyós és Újkígyós önkormányzata. A forrásból részben a szabadkígyósi kastélyhoz kapcsolódó turisztikai attrakciókat alakítanak ki; részben a megyei Wenckheim-kastélyokat összekötő kerékpárutat építik tovább.

20210521 Szabadkígyós Sajtóbejárást tartottak a felújítás alatt álló szabadkígyósi Wenckheim-kastélynál Képen: Herczeg Tamás országgyűlési képviselő, dr. Virág Zsolt miniszteri biztos, Takács Árpád Békés megyei kormánymegbízott Fotó: Lehoczky Péter LP Békés Megyei Hírlap

Forrás: Békés Megyei Hírlap

Fotó: Lehoczky Péter

Herczeg Tamás (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője kedden közleményben jelentette be, hogy az 580 millió forintot a települések az uniós Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretéből kapják; a fejlesztések hamarosan indulnak, és jövő év végére készülnek el.

Az összegből Szabadkígyóson vendégfogadó, postamúzeum, a majorsági élet bemutatását szolgáló kiállító tér, állatsimogató, istálló és kocsimúzeum épül; továbbá

a Wenckheim-kastély személyzetének életét interaktívan bemutató termeket alakítanak ki.

A fejlesztés másik része a már épülő Wenckheim-kerékpárutat érinti. A Szabadkígyóson meglévő bicikliutat kiszélesítik csaknem 3 kilométeren, a község külterületén 220 méteren új utat építenek, és összeköttetést hoznak létre a Wenckheim-kerékpárút és az Ókígyósi úton haladó kerékpárút között.

A fejlesztések részeként madárlest és tanösvényt alakítanak ki, parkolókat építenek, kerékpáros szervíz- és pihenőpontok jönnek létre és megépítenek egy tematikus játszóteret is.

A várhatóan 2022 végére 3,8 milliárd forintból elkészülő, közel 20 kilométeres Wenckheim-kerékpárút Békéscsaba belvárosát érintve összeköti a szabadkígyósi, gerlai, pósteleki és – az M44-es számú elsőrendű főút szervízútján keresztül – a gyulai Harruckern-Wenckheim-Almássy-kastélyokat. (Békés megyében 31 kastély van, amiből 17-et a Wenckheimek építtettek.)

A szabadkígyósi Wenckheim-kastélyban 2019 februárja óta dolgoznak a kivitelezők, a tervek szerint 2021 első negyedévében nyitják meg a látogatók előtt. A műemléket 3,23 milliárd forintot meghaladó összegből újítják fel, amiből 1,7 milliárd az uniós; 1,5 milliárd a hazai forrás. Benne a Vendégségben Wenckheiméknél címet viselő tárlatot alakítanak ki, amelyben

a látogatók úgy érezhetik majd magukat, mintha időutazáson járnának, a grófi család vendégeként érkeznének a helyszínre.

Békés megye 2014-2020 között eredetileg 58 milliárd forintos TOP-keretből gazdálkodhatott, azonban az odaítélt támogatás már meghaladja a 87,6 milliárd forintot.

Borítókép: A felújítás alatt álló szabadkígyósi Wenckheim-kastély (a képen: Herczeg Tamás országgyűlési képviselő, dr. Virág Zsolt miniszteri biztos, Takács Árpád Békés megyei kormánymegbízott)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!