állatvédelem

2020.08.15. 13:40

Több mint tízezer teknősfiókát engedtek a tengerbe Bali partjainál

A sebezhető faj állományának növekedését és a környezetvédelmet szeretnék elősegíteni.

Forrás: Shutterstock

Az olajzöld fattyúteknősfiókákat faládákban vitték fajmegőrző csoportok Gianyar strandjára, ahol arra bátorították a helyi lakosokat és önkénteseket, hogy segítsenek a fiókák tengerbe eresztésében.

Bár az olajzöld fattyúteknősök a tengeri teknősök egyik legnépesebb populációját alkotják, a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listája sebezhetőként jegyzi őket, mivel

egyre kevesebb az olyan hely, ahol fészket rakhatnak.

Ezek a teknősök általában 34-50 kilogrammosra nőnek felnőtt korukra és hosszúk eléri a 60-70 centimétert.

Teknőstojások egyre kevesebb helyen találhatók a Bali partok homokjában, de megvédésüket fajmegőrző programok segítik, amelyek sikeresek – mondta Flavianus Erwin Putranto, az egyik ilyen csoport önkéntese.

„Összegyűjtjük és megvédjük a tojásokat. Reményeink szerint ily módon egyre több teknős kikelését segítjük, és visszaengedjük őket az óceánba” – tette hozzá.

A tengeri teknősállományok az elmúlt években csökkentek a vadászat, a fészkelő helyek elvesztése, a tojások összeszedése valamint amiatt, hogy az állatok belegabalyodnak a halászhálókba.

A bali hatóságok a héten 25 közönséges leveles teknőst engedtek vissza a tengerbe, őket a múlt hónapban mentették meg illegális vadállatkereskedőkre lecsapva.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!