történelmi aszály

2021.06.16. 16:30

Több mint 50 éve eltűnt repülőgép kerülhetett elő Kaliforniában

Több mint 50 éve eltűnt repülőgép kerülhetett elő a súlyos kaliforniai szárazság miatt kiszáradó tavak egyikéből – írta a BBC hírportálja.

Forrás: Illusztráció / Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A múlt heti felfedezéssel egy olyan rejtély oldódhat meg, amelyet hosszú ideje próbálnak megfejteni. A roncsok leírása illik arra a Piper Comanche 250-re, amely 1965-ben, újév napján tűnt el.

A Seafloor Systems víz alatti kutatócég tesztberendezése a Sacramento közelében fekvő Folsom-tó fenekének egyik legmélyebb pontján fedezte fel a teljesen épen fennmaradt repülőgépet.

Az 1965-ös szerencsétlenségben négyen haltak meg,

köztük a gép pilótája. Az ő holttestét megtalálták, az utasokét nem sikerült, noha 2014-ig keresték őket.

A cég munkatársai először egy szonár műszerrel észlelték a titokzatos tárgyat.

– Láttam valamit, ami nem volt szokványos – magyarázta a KOVR csatornának Tyler Atkinson, a cég egy dolgozója. Közelebbről megvizsgálva kiderült, hogy egy repülőgépre bukkantak. A tó rendkívül alacsony vízállása tette lehetővé, hogy a csapat jól kivehető képeket készítsen a gép propelléről és a futóműről. A helyi serif hivatala dönt arról, hogy kiemeljék-e a gépet, vizsgálatot nem folytatnak.

A kiszáradt és bezárt Folsom Lake Marina, a mellette lévő parkolóban felhalmozott hajókkal
Fotó: Patrick T. Fallon / AFP

A Folsom-tó vízszintje jelenleg a szokásos 38 százalékán áll az államot sújtó történelmi aszály miatt. Gavin Newsom kormányzó múlt héten az 58 megyéből 41-ben vészhelyzetet hirdetett ki a szárazság miatt.

Borítókép: Illusztrációfotó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!