illegális migráció

2021.03.27. 07:30

Több ezer euró készpénzzel és drága telefonokkal érkeztek

Fotókat tett közzé egy újságíró és bevándorlás-ellenes aktivista közösségi oldalán, melyeken az látható, hogy a spanyol partokra érkező illegális bevándorlók több ezer euró készpénzzel érkeznek. Az aktivista szerint mára már „a Kanári-szigetek az új Lampedusa”.

A migrant arrives at the Port of Arguineguin after being rescued by the Spanish coast guard in the Canary Island of Gran Canaria on November 23, 2020. - Arrivals of migrants have soared in Spain's Canary Islands with more than 18,000 arriving from Africa so far this year, more than 10 times the number seen in the same period of 2019, according to Spanish interior ministry data. (Photo by DESIREE MARTIN / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Desiree Martin

– Több mint száz „éhség és háború elől menekülő” fiatal érkezett ma Almeriába – írta március közepén Ruben Pulido újságíró. Az aktivista közösségi oldalára is hivatkozva a V4NA készített összeállítást.

Bejegyzésében felhívja a figyelmet arra, hogy a csónakokkal érkező illegális bevándorlók

nagy összegű készpénzzel, új ruhákban és csúcskategóriás mobilokkal érkeztek

és azonnal videóhívással értesítik rokonaikat arról, hogy megérkeztek.

A spanyol belügyminisztérium jelentése szerint március 15-ig több mint 4600 illegális bevándorló érkezett Spanyolországba, a legtöbben csónakokkal indultak el Afrika partjaitól. Az összes bevándorló 68 százaléka vagy Almeriába vagy a Kanári-szigetekre érkezik.

A Kanári-szigetekre tavaly több mint 23 ezer illegális bevándorló érkezett, ez a legmagasabb szám 2015 óta, és már idén március közepéig is, több mint 2500-an érkeztek. A tengeri úton indulóknak a spanyol partoknál gyakran a spanyol hatóság, a Civil Gárda nyújt segítséget, és szállítja őket a partokra.

Ruben Pulido szerint ez is közrejátszik abban, hogy

mára már „a Kanári-szigetek az új Lampedusa”.

Épp úgy, mint az, hogy a koronavírus-járvány miatti intézkedéseknek köszönhetően a migránsokat többek között szállodákban szállásolják el kiváló körülmények között.

Voltak olyanok is azonban, akiket katonai táborokban helyeztek el. Ők március elején a járványügyi-szabályok ellenére több mint ezren összegyűlve demonstráltak Tenerifén azért, hogy tovább utazhassanak a Európába.

Bár a tüntetést a hatóságok nem hagyták jóvá, a migránsokat több civil szervezet is támogatta.

Borítókép: Migráns érkezik a Kanári-szigetekre / Illusztrációfotó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!