szeptember 11.

2018.06.12. 15:53

Tizenhat évvel a tragédia után újabb felhőkarcolót avattak New Yorkban

Ez lett a város ötödik legmagasabb épülete.

Visitors walk amongst US national flags erected by students and staff from Pepperdine University as they pay their respects to honor the victims of the September 11, 2001 attacks in New York, at their campus in Malibu, California on September 10, 2016. The students placed aound 3,000 flags in the ground in tribute to the nearly 3,000 victims lost in the attacks almost 15 years ago. / AFP PHOTO / Mark RALSTON

Több mint tizenhat évvel a 2001. szeptember 11-i terrortámadás után elkészült a harmadik új felhőkarcoló a New York-i Világkereskedelmi Központ lerombolt épületei helyén. A 3 World Trade Center 329 méter magas épületénél hétfőn vágták át ünnepélyesen a szalagot.

A Világkereskedelmi Központ épületkomplexum helyének beépítése körül hosszú vita zajlott a kormányhivatalok, a kereskedelmi központot fejlesztő Larry Silverstein, a biztosítók és a terrortámadás áldozatainak hozzátartozói között, akik azt szerették volna, ha az egész helyszín megmarad emlékhelyként.

Az új, 2,7 milliárd dollárba (736 milliárd forintba) kerülő, nyolcvanemeletes irodaházat a Pritzker-díjas Richard Rogers tervezte, ez lett New York ötödik legmagasabb épülete.

Az építkezés nem volt zökkenőmentes, többször is leállt. 2009-ben az újjáépítés költségein folyó vita miatt már-már úgy tűnt, a tervezett felhőkarcoló helyett egy négyemeletes „épületcsonk” készül.

A fejlesztő és a terület tulajdonosa, a New York-i és New Jersey-i Kikötői Hatóság közötti vita azonban végül lezárult, 2010-ben elindult az építkezés, de a hetedik szintnél finanszírozási okokból ismét leállt. Mint a 87 éves Silverstein felidézte, 2012-ben aztán jóra fordultak a dolgok, sikerült hozzájutni a szükséges forrásokhoz.

Rick Cotton, a kikötői hatóság 2017-ben kinevezett új vezérigazgatója – aki kimaradt a Silversteinnel vívott csatározásokból – a megnyitón úgy értékelte: az új irodaház megnyitásával nagy lépést tettek előre azon az úton, amely a Világkereskedelmi Központ helyszínét „építkezési területből irodaházak és emlékhely aktív, élő, lélegző campusává változtatja”.

Az egykori ikertornyok helyén létrehozott emlékhely mellett a Világkereskedelmi Központ területén ma már három felhőkarcoló magasodik, a 72 emeletes 4 World Trade Centert is Silverstein építtette, a legmagasabbat, a Manhattan sziluettjét uraló 104 emeletes One World Trade Centert pedig a kikötői hatóság.

A hétfőn átadott felhőkarcoló Manhattan déli csücskén áll, a One World Trade Centerrel szemben, amely 541 méterével az Egyesült Államok legmagasabb épülete. Mellette található a Világkereskedelmi Központ elleni 2001. szeptember 11-i terrortámadás mintegy 3000 áldozatának emlékére emelt múzeum és műemlék.

A 2 World Trade Center épületén még dolgoznak, az építkezés folytatásához még nem teremtették elő a szükséges forrásokat, folyik a bérlők toborzása.

A 3 World Trade Centerben kialakított irodák 40 százalékának már van bérlője.

Az új felhőkarcolók mellett hosszú évek késlekedése után a Ronald O. Perelman Előadóművészeti Központ építése is elkezdődött. A kulturális centrum, amely az erre a célra 75 millió dollárt adományozó milliárdos befektetőről kapta a nevét, 2020-ra készül el.

Borítókép: Illusztráció / A tragédia évfordulója 2016-ban / MARK RALSTON / AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!