Botrány

2018.02.16. 14:00

Tilos a szex az ausztrál minisztereknek a kollégáikkal

Malcolm Turnbull ausztrál miniszterelnök megtiltotta minisztereinek, hogy szexuális kapcsolatot létesítsenek munkatársaikkal, miután kiderült, hogy nős, négygyerekes helyettese, Barnaby Joyce és az ő sajtótitkára közös gyereket vár, és emiatt megrendült a kormányfőhelyettes pozíciója.

A kormányfő először kiállt helyettese mellett, de a Joyce felesége iránti tiszteletből nem volt hajlandó beszélni munkatársa személyes problémáinak részleteiről. Elvetette azt a lehetőséget, hogy – mint az amerikai képviselőházban – a törvényalkotóknak megtiltanák a szexuális viszonyt munkatársaikkal, mondván, hogy a képviselők magánélete magánügyük. Most viszont „sokkoló hibának” nevezte helyettese lépését, amivel szerinte az ügy minden érintettjének árt. „A minisztereknek ezentúl – legyenek akár házasok, akár egyedülállók – tilos nemi kapcsolatot létesíteniük munkatársaikkal” – jelentette be.

Barnaby Joyce (j) miniszterelnök-helyettes és Malcolm Turnbull (b) miniszterelnök. Forrás: AFP / William West

Az ellenzék közben ugyanis felvetette a kérdést, hogy Joyce nem sértette-e meg a kormánynak a miniszterekre vonatkozó magatartáskódexét, és kezdeményezte a kormányfő-helyettes elmozdítását, de ezt a parlament mindkét házában leszavazták.

Turnbull bejelentette egyúttal, hogy amíg a jövő héten egyesült államokbeli látogatáson lesz, nem Joyce fogja helyettesíteni, hanem Mathias Cormann szenátusi elnök, Joyce pedig szabadságra megy.

Borítóképünk illusztráció. Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!