folyamatos veszély

2021.04.09. 07:03

Tigris- és elefánttámadások hátráltatják az orrszarvúszámlálást Nepálban

Az állatszámlálást ötévente tartják, a tavalyit azonban elhalasztották a koronavírus-járvány miatt.

A Royal Bengal tiger tranquilized from Bardiya National Park shifted to the Central Zoo at Lalitpur, Nepal on Tuesday, April 06, 2021. After several cases of human attack, staff and National park employees tranquilized Royal Bengal tiger and shifted to Central Zoo. According to World Wildlife Fund (WWF), Nepal becomes the first of the world’s countries to double its wild Royal Bengal tiger population since 2010. (Photo by Narayan Maharjan/NurPhoto) (Photo by Narayan Maharjan / NurPhoto / NurPhoto via AFP)

Forrás: AFP / NurPhoto

Fotó: Narayan Maharjan

A mostani számlálást március 22-én kezdték, ám

hétfőn felfüggesztették, mert egy tigris a hét végén megölte az egyik 31 éves résztvevőt

- közölte a nemzeti parkok és vadvédelem szolgálata.

A tigrist azóta befogták és a katmandui állatkertbe vitték.

Előtte két nappal a résztvevők közül mintegy féltucatnyian sérültek meg, amikor egy vadon élő elefánt támadott rájuk, amikor háziasított elefántokon rótták az egyik nemzeti parkot. Néhányan akkor sérültek meg, amikor lezuhantak az állat hátáról.

Az országos orrszarvúszámlálásban 60 elefánt segíti az őserdők bejárását az ország déli síkvidékén található négy nemzeti parkban.

„Vannak nyilvánvaló kockázatai annak, hogy ilyen elefántokat használunk az állatszámlálásban, de ez az egyetlen lehetőségünk arra, hogy eljussunk a rinocéroszok élőhelyeire”

- mondta Haribhadra Acharya, a szolgálat szóvivője.

A több mint egy hónapig tartó számlálásban 300 külön e célra felkészített ember vesz részt. Nepálban 1994-ben tartottak először orrszarvúszámlálást, az idei már a hetedik. A legutóbbiban, 2015-ben 645 orrszarvút számoltak össze. Világszerte mintegy 3500 rinocérosz él vadon.

Borítókép: a katmandui állatkertbe szállított tigris

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!