A kutatókat is meglepte

2019.10.29. 13:42

Szokatlan élőhelyet választott magának egy most felfedezett rákfaj

Egy cetcápa szájában bukkantak rá japán szakemberek.

Forrás: Pixabay

A cetcápák szájában élő, eddig ismeretlen rákfajt fedeztek fel japán kutatók.

A szakemberek által podocerus jinbeként becézett apró teremtmények a felemáslábú rákok rendjébe tartozó gammaridea alrend képviselői. Ezek a 3-5 centiméteresre megnövő rákfélék arról ismertek, hogy a legkülönfélébb környezetekben képesek élni, a magashegységektől kezdve egészen a tengerek mélyéig.

A Hirosimai Egyetemen dolgozó Tomikava Kót ettől függetlenül igencsak meglepte, hogy egy cetcápa szájában bukkant rá az alrend egy eddig ismeretlen fajára.

A kutatók szerint a podocerus jinbe teste barna színű és nagyjából 5 milliméter hosszú. Lábai szőrösek, ami segítségére van a táplálékául szolgáló szerves anyagok begyűjtésében.

Tomikava szerint több oka is van annak, hogy a faj amely nevét a cetcápa japán neve, a jinbe zame után kapta , ilyen szokatlan élőhelyet választott magának.

Egy cetcápa szája valószínűleg kedvező élőhely számukra a légzésükhöz szükséges friss tengervíz, valamint a táplálék rendszeres beáramlása miatt. Nem utolsó sorban pedig védelmet jelent a ragadozókkal szemben

hangoztatta a kutató.

Tomikava akkor fedezte fel az eddig ismeretlen rákfajt, amikor egy Okinava prefektúrabeli akvárium a segítségét kérte annak kiderítésére, hogy milyen teremtmény élhet a cetcápájukban. A kutató szerint nagyjából ezer apró rákocskát találtak az állat szájában.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!