állati tanulás

2021.03.07. 11:50

Sikeresen teljesítették a „pillecukortesztet” a tintahalak

A tintahalak képesek voltak 50 másodpercet, de akár két percet is várni a vonzóbb jutalomfalatra, ellenállva a pillanat nyújtotta kísértésnek és lenyelni, amit éppen kínáltak nekik.

(FILES) In this file photo taken on March 20, 2016 A cuttlefish swims in an aquarium at the Scientific Center of Kuwait, in Kuwait City. - Cuttlefish are able to wait from 50 seconds to more than two minutes for a better meal, rather than succumbing to the temptation to swallow immediately available food, according to a study published on March 3, 2021. (Photo by YASSER AL-ZAYYAT / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Yasser al-Zayyat

Mostanáig csak a csimpánzokról, a varjakról és a papagájokról tudtuk, hogy sikeresen kiállták a pillecukorpróbát, amelyet eredetileg kisgyerekeknek fejlesztettek ki. A kísérlet azt vizsgálja, mennyire képes az alany ellenállni egy jutalomfalat kísértésének – ami a tintahalak esetében egy kicsiny puhatestű –, ha megértetik vele, hogy jobb falatot kap később.

A Proceedings of the Royal Society B című brit tudományos folyóirat héten megjelent számában közölt tanulmány készítői

azt akarták megmérni, mekkora az állatok önkontrollja és milyenek a tanulási képességeik.

Először megfigyelték, hogy milyen ételeket mennyire szeretnek, aztán hat kifejlett tintahalnak megtanították az ételek közötti választást. Ezután minden egyes tintahalnak lehetősége volt választani egy olyan puhatestű között, amelyet a legkevésbé szeretett (királyrák), de azonnal bekaphatta, valamint egy kis élő garnélarák között, amelyet szeretett, de csak bizonyos idő után juthatott hozzá.

A tintahalak 50-130 másodpercet voltak képesek várni, hogy az étvágyukat a kedvenc étellel elégítsék ki.

Változó körülmények között is megmérték a tanulási képességeiket. Mindegyik tintahalnak a saját tartályában el kellett döntenie, hogy a szürke vagy a fehér fény felé úszik. Csak az egyik színnél találta meg a vágyott jutalmat, a garnélát.

– Ahogy a tintahal megtanulta összekapcsolni a színt a jutalommal, változtattunk a szabályon, a másik szín felé kellett úsznia a garnéláért – magyarázta az AFP francia hírügynökségnek Alexandra K. Schnell, a Cambridge-i Egyetem pszichológiaprofesszora, a tanulmány vezető szerzője.

A kutatócsoport azt találta, hogy azok a tintahalak, amelyek a leggyorsabban tanulták meg a színt a jutalomfalattal párosítani, azonosak voltak a korábbi teszt legtovább várni képes egyedeivel.

A tudósok hangsúlyozták, hogy a pillecukorpróbán való helytálláshoz szükséges önkontroll képessége mindig betölt valamilyen szerepet egy faj életében.

A tintahalaknál ez abból a szükségletből eredhet, hogy a fennmaradáshoz el kellett rejtőzniük, ki kellett várni a vadászatra a legalkalmasabb időpontot, mivel ha kockázatos időben indulnak, sok ragadozó felfalhatja őket – vélik a tudósok. A vadászat optimális pillanatának kivárása az áldozatul esés kockázata nélkül – ez lehetett az, amiből a tintahalak önkontrollra való képessége kifejlődött.

Borítókép: Tintahal / Illusztrációfotó / Yasser al-Zayyat / AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!