Előkerült Ámor

2019.05.08. 11:30

Röntgen fedte fel a híres Vermeer-festmény titkát

A képen látható hölgy nem egy egy egyszerű levelet, hanem szerelmeslevelet olvas.

Girl reading a letter by an open window *oil on canvas *83 x 64.5 cm *ca. 1659

Forrás: Wikimedia

Két éve kezdődött restaurálása nyomán újra látható Ámor Johannes Vermeer holland festő Nyitott ablaknál levelet olvasó lány (Brieflezend Meisje bij het Venster) című olajfestményén, amelyet május 8-tól kiállításon mutatnak be a drezdai Zwingerben.

A 19-20. században többször is restaurálták a holland aranykor neves festőművésze, Johannes Vermeer (1632-1675) festményét, amelyet II. Frigyes Ágost szász király gyűjteménye részeként őriz a drezdai képtár. Egy 1979-ben készült röntgenfelvétel tárta fel, hogy az olajfestmény jobb sarkában a szoba falán egy meztelen Ámor képe bújik meg egy festékréteg alatt. A szakértők eddig úgy vélték, hogy még maga Vermeer tüntette el egy festékréteggel Ámort az 1657-59-ben készült képről. Tévedtek.

A restaurálás során végzett újabb vizsgálatok ugyanis felfedték, hogy az átfestés nem Vermeer keze műve, azt jóval a festőművész halála után végezték el – jelentették be a restaurálásról kedden tartott drezdai sajtótájékoztatón. Christoph Herm, a drezdai képzőművészeti főiskola tanára szerint valamikor az 1700 körül festették le Ámort, több évtizeddel Vermeer halála után.

Uta Neidhardt, a drezdai képtár vezető restaurátora elmondta, a szakértők az után döntöttek Ámor helyreállításáról, hogy a laboratóriumi vizsgálatok egyértelműen bizonyították, hogy jóval a kép befejezése után festették le a figurát.

Ámor lefestésével teljesen megváltoztatták a kép kifejező erejét.

Most már teljesen nyilvánvaló a szerelmes összefüggés: Vermeer azt akarta megmutatni, hogy a lány egy szerelmes levelet olvas

- hangsúlyozta a restaurátor, hozzátéve, hogy Ámorral egy teljesen más festményt láthatunk.

Az 1742 óta a drezdai gyűjteményben lévő műalkotás egyike annak a 35 festmények, amelyet Vermeernek tulajdonítanak. A drezdai képtárban található egy másik Vermeer-festmény, a De koppelaarster (A kerítőnő) amelyet 1656-ban festett a művész.

A Nyitott ablaknál levelet olvasó lányt háttérben a feltárt Ámorral köztes állapotában május 8. és június 16. között mutatják be egy különkiállításon Drezdában.

Stephan Koja múzeumigazgató szerint a képet 2021-re állítják vissza eredeti pompájába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!