az a fránya időjárás

2018.06.10. 20:44

Rekord messzire repült a kubai távolugró, de a hátszél közbeszólt

Hiába ugrott 8,83 métereset Juan Miguel Echevarria, a túl erős hátszél miatt végül nem hitelesítették az eredményét.

Juan Miguel Echevarria of Cuba competes to win the men's long jump event at the IAAF Diamond League 2018 meeting at Stockholm Olympic Stadium in Stockholm, Sweden, on June 10, 2018. / AFP PHOTO / TT News Agency / Christine Olsson / Sweden OUT

A Stockholmban zajló Gyémánt Ligán a távolugrók versenyét nagyon megnehezítette a kavargó szél.

Jellemző, hogy a kubaiak idei fedettpályás világbajnokának volt olyan kísérlete melynél 1,6 méter/másodperces ellenszél fújt, a hatodiknál viszont +2,1-es, amikor 8,83 méterig repült.

Echevarria mostani eredményénél csak nyolc nagyobbat jegyeztek fel korábban, s csupán négy atléta tudott ennél – bármilyen körülmények között is – messzebbre repülni

a nemzetközi szövetség honlapjának statisztikája szerint. Három amerikai, a jelenlegi világcsúcstartó Mike Powell, a korábbi rekorder Bob Beamon és a szám négyszeres olimpiai bajnoka, Carl Lewis, illetve a korábbi szovjet klasszis, Robert Emmijan.

A mostaninál nagyobb ugrást közel 24 éve nem produkált senki: 1994. július 31-én Powell 8,95 métert, az 1991-ben elért világcsúcsával megegyező eredményt ért el Sestriere-ben 3,9 méter/másodperces hátszél segítségével.

De úgy látszik, hiába produkált elképesztőt eredményt a kubai: egy tized méter/másodperccel erősebb volt a hátszél a megengedettnél, így eredményét nem hitelesítették.

Borítókép: AFP PHOTO / TT News Agency / Christine Olsson

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!