kérgesteknős

2020.04.20. 14:51

Rekord mennyiségű fészket raktak ritka teknősök Thaiföld tengerpartjain

Húsz éve nem látott mennyiségű fészket raktak a ritka kérgesteknősök (Dermochelys coriacea) azokon az egyébként turisták által sűrűn látogatott thaiföldi tengerpartokon, melyek a koronavírus-járvány hatására elnéptelenedtek.

Leatherback turtle (Dermochelys coriacea) hatching, French Guiana.

Forrás: AFP / Biosphoto

Fotó: Roger Le Guen

November óta 11 teknősfészket találtak a hatóságok, ez a szám húsz éve nem volt ilyen magas – mondta Kongkiat Kittiwatanawong, a Phuketi Tengerbiológiai Központ igazgatója.

„Ez nagyon jó jel, hiszen az ívásra alkalmas területek közül nagyon sokat tönkretettek az emberek” – mondta a szakértő. Hozzátette: az elmúlt öt évben nem találtak ilyen fészkeket.

A kérgesteknősök a világ legnagyobb tengeri teknősei. Thaiföldön veszélyeztetettnek számítanak, globális szinten pedig a sebezhető kategóriába tartoznak a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listája szerint.

Egy nőstény Kérgesteknős Francia Guyana partjainál
Fotó: BRUSINI Aurélien / AFP / hemis.fr / Hemis via AFP

Tojásaikat sötét és csendes partszakaszokon rakják le, ezért számuk megritkul, ha turisták lepik el a strandokat. Az is gyakori, hogy az emberek kiássák a fészkeket és ellopják a tojásokat. Az állatok gyakran halászhálókba akadva pusztulnak el.

Címkék#teknős

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!