csak egy spricc

2018.01.13. 11:30

Orrsprayvel kezelnék a szerencsejáték-függőséget

Finn kutatók fejéből pattant ki a szokatlan ötlet.

A speciális orrspray az opiátok – heroin, ópium, morfium – túladagolásának életveszélyes tüneteit visszafordító naloxont tartalmaz, amely blokkolja a függőség kialakulásában szerepet játszó dopamin termelését.

„A spray néhány perc alatt eljut az ember agyába, ezért nagyon hasznos lehet a szerencsejátékosok számára. Ha megkívánod a szerencsejátékot, csak spriccelj az orrodba”

- fogalmazott Hannu Alho, a Helsinkiben működő Egészségügyi és Jóléti Országos Intézet professzora.

Január végén indul a teszt

A szakember szerint kollégáival január harmadik hetében kezdik meg azt a csaknem 130 önkéntes bevonásával zajló vizsgálatot, amely során „a világon elsőként fogják tesztelni, hogy kezelhető-e orrsprayvel” a szerencsejáték-függőség.

A vizsgálat résztvevőinek fele a valódi szert, míg a másik fele placebót fog az orrába fújni három hónapon át.

Alho szerint a kutatók korábban már próbálkoztak olyan tablettával, amely a naloxonhoz hasonló anyagot tartalmazott, de ez a módszer nem bizonyult elég hatékonynak, mivel a pirulának legalább egy órára van szüksége a felszívódáshoz.

A szakember rámutatott, mivel a szerencsejátékozás kényszere hirtelen „csap le” az emberre, ezért olyan gyógyszerre van szükség, amely gyorsan hat.

Borítókép: Elnur/Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!