Pánikra semmi ok

2017.10.11. 15:01

Óriási aszteroidának integethetünk csütörtökön

Körülbelül akkora lesz, mint egy ház.

Egy nagyobb házhoz hasonló méretű aszteroida halad el csütörtökön a Föld mellett, nagyjából 44 ezer kilométer távolságra, de az égitest a tudósok szerint nem jelent veszélyt. A 2012 TC4 nevű aszteroida átmérőjét az amerikai űrkutatási hivatal 12-27 méteresre teszi.

Ha a Földnek ütközne, jelentős károkat okozna. Most biztosan nem fog, viszont volt már példa hasonlóra: 2013-ban az orosz Cseljabinszk nagyvárosban komoly következményekkel járt egy becsapódás: nagyjából 1500 volt a sérültek száma, 7000 épület rongálódott meg.

Mivel a következő becsapódás csak idő kérdése, a tudósok a 2012 TC4 elhaladásakor olyan fontos információkhoz akarnak jutni, melyekre a jövőbeni esetleg veszélyes szituációkban szükség lehet.

„A cseljabinszkihoz hasonló ütközés 40-50 évente következik be. Olyan becsapódás, mint a 108 évvel ezelőtti, amikor egy 40 méter átmérőjű meteorit 2000 négyzetkilométer szibériai erdőt pusztított el, csak 300 évenként ismétlődik” – mondta Rüdiger Jehn, az európai űrügynökség darmstadti repülésirányítási központjának vezetője.

Minél nagyobb az aszteroida, annál kisebb a találkozás valószínűsége.

„Az a becsapódás, melynek következtében a dinoszauruszok kihaltak, már 65 millió éve történt” – tette hozzá Jehn.

A tudósok becslése szerint évek, sőt évtizedek állnak rendelkezésére a jelenlegi eszközök birtokában, hogy egy nagyobb és veszélyesebb űrobjektum ellen védelmi intézkedéseket hozzanak.

„Kézenfekvő lehetőség a közeledő aszteroida eltérítésére, hogy egy másik objektummal ütköztetjük. Vészhelyzetben atomcsapás is elképzelhető, ám ezt az amerikaiakra kellene hagynunk, Európában ugyanis nem lehetne tesztelni” – magyarázta Jehn.

A tudós szerint a cseljabinszkihoz hasonló kisebb aszteroidák becsapódásait is előre kellene jelezni, mint a tornádóveszélyt, hogy a fenyegetett területen lakóknak legalább egy hetük legyen a felkészülésre és a lehetséges károk enyhítésére.

Borítókép: Wikimedia 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!