Hegymászás

2018.10.13. 08:00

Ő legenda lett, de az öccse a magasban halt meg

Reinhold Messner egyet jelent a hegymászással, pedig pályafutása a Himalájában családi tragédiával kezdődött. Egy lavinában elveszítette a testvérét, és sokan még mindig őt hibáztatják.

The extreme mountaineer and adventurer Reinhold Messner poses during the event 'Grenzgang' ('Borderlines'), in which he speaks about his life at the limit, at the Capitol Theatre in Duesseldorf, Germany, 03 November 2013. Reinhold Messner was the first who climbed all 14 eight-thousanders. Photo: HORST OSSINGER

A tiroli Reinhold Messnert a hatvanas évek végén már Európa egyik legjobb hegymászójaként tartották számon, aki öccsével, a nála nem egészen két évvel fiatalabb Güntherrel az Alpok legnehezebb falait mászta meg olyan sebességgel, ami híressé tette őket alpinista körökben – idézi fel a történetet a csupasport.hu.

Mint írják, akkoriban a Himalájába utazni kevesek kiváltsága volt csupán, és amikor a német Karl Maria Herrligkoffer 1970-ben expedíciót szervezett a Nanga Parbatra, szóba került Reinhold neve is. A vállalkozás ugyanis az addig még megmászatlan Rupal-falon, a világ legnagyobb összefüggő szikla- és jégfalán át szerette volna elérni a 8126 méteres csúcsot. Reinhold közbenjárására pedig meghívták megszokott mászótársát, az öccsét is.

Fotó: CsupaSport

A mászók a Himalájában terv szerint jutottak egyre feljebb, június 26-án pedig az ötös táborban ültek a sátorban, és várták az alaptábor jelzését, milyen idő lesz másnap. A megbeszéltek szerint a kék jelzésű rakéta jó időt jelent, a piros pedig rosszat. A vezető, a mindent irányítani akaró Herligkoffer azonban véletlenül pirosat lőtt fel, holott az előrejelzések jó időt jósoltak. Mindennek ellenére az akkor 25 esztendős és vakmerő Reinhold hajnalban nekivágott az útnak egyedül – áll a cikkben.

Másnap, ébredés után azonban Günther úgy döntött, bátyja után mászik a jégfalon, és egy bravúros szólóval utolérte testvérét. Az akciónak azonban súlyos ára volt, ugyanis a gyors mászástól teljesen kimerült, egyre inkább mutatkoztak a magashegyi betegség tünetei. A csúcs elérése után mindketten látták, képtelenek visszaereszkedni ugyanott, ahol felmásztak, ezért a hegy másik oldalán, a Diamir-falon kellett lejutniuk a völgybe.

Hogy ezután mi történt, csak Reinhold elmondásából tudjuk, aki hat nap múlva tért vissza az alaptáborba. Két napon át kísérte öccsét, de mindketten fizikai és mentális erejük végén jártak.

Reinhold próbált segítséget hívni, de amikor előrement, hiába várt testvérére, Günther soha nem érkezett meg.

Valószínűleg elsodorta egy lavina, Reinholdon pedig helyi pásztorok segítettek.

Reinhold Messner 2001. június 20-án.
Fotó: Udo Bernhart / picture alliance / DPA / AFP

Utána azonban nemcsak az öccse elvesztésével járó lelki teherrel, illetve súlyos fagyási sérülésekkel kellett megküzdenie (hét lábujját veszítette el a Nanga Parbaton), hanem az expedíciós társak ellenségeskedéseivel is, akik azzal vádolták, hogy saját ambíciói oltárán áldozta fel öccsét. Reinhold válaszul beperelte őket, amelyet meg is nyert, de annak ellenére, hogy tudta, vádlóinak nincs igazuk, lelke nem nyugodott meg.

Már 1971-ben visszatért a Nanga Parbathoz, hogy megtalálja és hazavigye öccse holttestét,

de 1973-ban, 1977-ben s 1978-ban is vezetett expedíciókat a hegyre – eredmény nélkül.

Aztán 2000 júliusában egy tiroli hegyi vezető talált egy sípcsontot a Diamir-falon, és a DNS-vizsgálatok megállapították, hogy Günther Messneré. Öt évvel később két pakisztáni egy hegymászó holttestére bukkant 4300 méter magasan, amelyről nemcsak az derült ki, hogy Güntheré, hanem az is, hogy Reinhold Messner nem hazudott, valóban együtt mászott le öccsével.

Reinhold Messner 2016. január 19-én.
Fotó: MARIJAN MURAT/dpa / AFP

Bár az ügy megoldódni látszott, a korábbi társak közül többeket nem győzött meg. Ugyanakkor nem valószínű, hogy ez érdekelte a 74 éves Reinhold Messnert, aki évtizedeken át viselte magán a bélyeget, de lelki erejéről tanúskodik, hogy rendre visszatért a Himalájába, mászásai révén pedig a világ legjobb és legeredményesebb hegymászójává vált.

Borítókép: Reinhold Messner. Forrás: AFP / HORST OSSINGER / DPA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!