milliós baki

2020.02.06. 17:18

Nem fogyott a pénz a számlájáról, mégis tovább használta a kártyáját

A férfi fél év alatt csaknem 8 milliót költött, pedig egy forint sem volt az övé.

Forrás: Shuttertock

Jogtalan elsajátítás vétsége miatt emelt vádat az Egri Járási Ügyészség azzal a Heves megyei férfival szemben, aki pénzintézetének milliós kárt okozott hibás bankkártyájával – közölte a megyei főügyész csütörtökön.

Szalóki Zoltán tájékoztatása szerint

a 44 éves buszsofőr hosszabb időn keresztül úgy használta a bankkártyáját, hogy közben látta: a számlájáról egyáltalán nem fogy a pénze.

Mindez úgy fordulhatott elő, hogy a vádlott 2017 márciusában új bankkártyát kapott, aminek cseréjét személyesen intézte pénzintézeténél. Az ezzel kapcsolatos eljárás során azonban az ügyintéző hibát vétett, ugyanis az új kártyát az elektronikus rendszerben véletlenül nem az ügyfél folyószámlájához, hanem egy devizaátutalásoknál használt technikai számlához kapcsolta.

Ennek következtében a bankkártyával végrehajtott tranzakciókkal a rendszer nem terhelte meg a férfi számláját, hanem azokat az üres technikai számlán tartotta nyilván.

A vádlott későbbi gyanúsítotti kihallgatása során úgy nyilatkozott:

mesébe illőnek tűnt számára, hogy miközben folyamatosan fizetett a kártyával, mégsem csökkent az egyenlege.

Az általa tapasztaltakról azonban nem tájékoztatta a bankját, viszont egyre sűrűbben használta a kártyát, amivel fél év alatt 446 tranzakciót bonyolított le.

Ezek során összesen közel 7 millió 680 ezer forinttal rövidítette meg a bankot.

Az általa okozott kárt azóta sem térítette meg, annak ellenére, hogy erre már jogerős polgári bírósági ítélet kötelezi – hangsúlyozta a főügyész, aki jelezte: az Egri Járási Ügyészség pénzbüntetés kiszabását indítványozta a banki hibával rosszhiszeműen visszaélő férfival szemben.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!