kétes tulajdon

2019.01.10. 12:21

Nácik által rabolt műkincsek ezreit rejthetik a német múzeumok

Eddig csak 54 alkotás került vissza korábbi, jogos tulajdonosukhoz.

26 November 2018, Baden-Wuerttemberg, Stuttgart: The portrait "Grete Marx" by Bernhard Pankok from 1915 stands on an easel during a press conference in the Kunstmuseum. Two oil paintings from the collection of the Kunstmuseum were identified by provenance researchers as Nazi looted art. Photo: Marijan Murat/dpa

Forrás: MTI / dpa

Fotó: Marijan Murat

A német szövetségi kormány birtokában lévő műalkotások közül 2500 esetében áll fenn a gyanú, hogy nácik általi rablásból származik. A kétes eredetű művek jó része múzeumokban található, de akadnak ilyenek állami hivatalokban és egy berlini raktárban is – értesült a Bild című lap a német pénzügyminisztériumtól.

A Washingtoni Egyezményhez történt csatlakozással bő két évtizede a német szövetségi állam kötelezettséget vállalt az erőszakkal elvett művek felkutatására és a jogos tulajdonosnak való visszajuttatásra, ám ez eddig csak 54 festmény vagy más műalkotás esetében történt meg, legutóbb épp a firenzei Uffizi képtár kért vissza egy alkotást.

Jelenleg 12, a második világháború alatt zsákmányolt műkincs visszaszolgáltatásáról folynak tárgyalások.

A kulturális államminisztériumban azt mondták a Bildnek: „az alapelv az, hogy minden eltulajdonított műkincset vissza kell adni, ez különösképpen vonatkozik a szövetségi államra, amelynek példát kell mutatnia”.

A nácik 1933 és 1945 között számos művészeti alkotást erőszakkal vagy kényszerítéssel vettek el tulajdonosaiktól, főleg zsidó műgyűjtőktől, az ily módon összeharácsolt műkincsek számát 600 ezerre becsülik. Számos mű még mindig múzeumokban és magángyűjteményekben van szerte a világban, gyakran anélkül, hogy ismert lenne valós eredetük.

Borítókép: Grete Marx portréja (Bernhard Pankok) is a több ezer, nácik által elrabolt festmény egyike

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!