Paleontológia

2020.02.20. 20:23

Mindössze 10 centis törpeszauruszra bukkantak Németországban

Kétszáznegyvenmillió éves, 10 centiméteres törpeszauruszt fedeztek fel Németországban. A mai Baden-Württemberg területén élő gyíkszerű állat maradványaira a Stuttgarti Természettudományi Múzeum kutatói bukkantak egy Vellberg város közelében lévő kőfejtőben.

Forrás: Pixabay

Rainer Schoch paleontológusnak és dinoszauruszszakértőnek a hüllő feje tűnt fel egy szürke agyagrétegben, amely egy régen eltűnt tó alján rakódott le.

A mindössze 12 milliméter hosszúságú fejet mini számítógépes tomográffal vizsgálták meg. Láthatóvá váltak így a koponyacsontok és a rovarevő állat fogai.

Általa egy új fajt és nemet is felfedeztünk

mondta Schoch.

A kicsiny állatnak Schoch és csapata a megtalálási hely, Vellberg, valamint Alfred Bartholomä fosszíliagyűjtő tiszteletére a Vellbergia bartholomaei nevet adta. A felfedezésről a Scientific Reports című szaklapban számoltak be.

A múzeum szerint

a törpeszaurusz a lepidosauria csoport egyik legrégebbi képviselője, a csoport ma több mint 10 ezer fajt foglal magába.

A meglepően apró leletnek nagy jelentősége van a triász kori élőhely további kutatása és rekonstrukciója szempontjából. A lepidosauria csoportba, vagyis a pikkelyes bőrűek közé tartozó állat a hüllők fejlődéséről is lényeges információval szolgál.

Azért olyan izgalmas ez az állatka, mert nagyon keveset tudunk a hüllők és kígyók elődeiről

mondta Rainer Schoch.

Az új lelet bepillantást enged a dinoszauruszok kialakulása előtti időszakba is, a hatalmas állatok ideje ugyanis Schoch szerint 20 millió évvel később kezdődött. Korábban már találtak ugyan a dinoszauruszok előtti időszakból származó leleteket, de eddig csak nagyobb fajoktól, például 5-6 méteres krokodiloktól.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!