megválaszolhatatlan kérdések

2017.10.30. 14:36

Mikroszkóppal vizsgálják a Las Vegas-i merénylő agyát 

Minden lehetséges módon megpróbálják kideríteni, mi motiválhatta.

This undated and unlocated low resolution image (probably taken from his driver licence) widely circulating on social networks and US media identifies Stephen Paddock, the gunman who killed 58 people and injured over 500 during an open air concert on October 01, 2017 in Las Vegas. Stephen Craig Paddock, a 64-year-old retired accountant who gambled heavily, opened fire from his 32nd floor hotel room on crowds at a country music festival across the street. Fifty-eight people were killed and more than 500 injured in the deadliest mass shooting in recent US history. / AFP PHOTO / OFF / - / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS

Mikroszkópos vizsgálatnak vetik alá az október 1-jei Las Vegas-i lövöldözés elkövetőjének, Stephen Paddocknak az agyát a kaliforniai Stanford Egyetemen, ám bármit is találnak a kutatók – ha egyáltalán találnak valamit -, az eredményeik valószínűleg nem adnak választ arra a kérdésre, hogy mi vitte rá a férfit az 59 halálos áldozatot követelő tömegmészárlásra.

A Las Vegas-i hatóságok szerint a 64 éves merénylő agyát egy sor különböző vizsgálatnak fogják alávetni a következő hónapokban, hogy fényt derítsenek bármilyen esetleges neurológiai problémára. Mint hozzátették, a Paddock boncolásakor végzett szemrevételezéses vizsgálat során semmilyen rendellenességet nem találtak a férfi agyában, amely hamarosan megérkezik a kaliforniai intézménybe.

Stephen Paddock

A The New York Times című lap értesülései szerint a Stanford Egyetem kutatói azt az instrukciót kapták, hogy pénzt nem kímélve derítsék ki, volt-e Paddocknak valamilyen egészségi problémája, úgy mint agyi érkatasztrófája, véredényeket érintő betegsége, tumora, epilepsziája, szklerózis multiplexe, degeneratív rendellenessége, érte-e bármilyen fizikai trauma vagy kapott-e valamilyen fertőzést.

Paddock agyának mikroszkópos vizsgálatát majdnem egy hónappal azután kezdik meg, hogy a férfi több automata fegyverből golyózáport zúdított a háromnapos Las Vegas-i Route91 Harvest countryfesztivál zárókoncertjének közönségére. A férfi a rendezvény helyszíne mellett magasodó Mandalay Bay szálloda 32. emeletéről tüzelt, 59 ember halálát okozva és százakat megsebesítve.

Paddock a lövöldözés után öngyilkosságot követett el, és a rendőrség azóta is nagy erőkkel nyomoz, hogy megpróbálja felderíteni a férfi vélhető motivációit. Ezzel kapcsolatban a kutatók sem kecsegtetnek sok reménnyel, mert, mint mondják, ha találnak is valamilyen betegséget, tudománytalan lenne arra következtetni, hogy az okozta a tömegmészárlást.

A Columbia Egyetem szakértője, Paul S. Appelbaum szerint ugyanakkor az eredmények annyiban biztosan hasznosak lehetnek, hogy növelhetik az emberekben a pszichológiai rendellenességekkel és agyi betegségekkel szembeni tudatosságot.

Borítókép: AFP PHOTO / OFF

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!