Elárverezett kincsek

2021.09.18. 14:40

Megtiltanák az országukból származó műtárgyak eladását a mexikóiak

Olyan világhírű divatmárkák ellen is felszólaltak, amelyek az őslakosok klasszikus textilmintáit használták fel kollekcióikban.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Meg akarja akadályozni a mexikói kormány többek között azt a németországi aukciót, amelyen Kolumbusz előtti időkből származó műtárgyakat árvereznének el. A tervek szerint szeptember 21-én megvalósuló árverés katalógusában ugyanis 74 alkotást a mexikói nemzet tulajdonaként azonosítottak. A müncheni Gerhard Hirsch Nachfolger aukciósházat Alejandra Frausto mexikói kulturális miniszter levélben tájékoztatta az ország álláspontjáról.

Összesen 324 tárgy, többek között Peruból és Bolíviából származó figurák, maszkok és edények szerepelnek az árverés katalógusában. A sajátjuknak tekintett darabok eladása ellen a mexikóiak panaszt nyújtottak be országuk főügyészségén is.

A mexikóiként azonosított tárgyak eladása a mexikói törvények szerint bűncselekménynek számít, amely a csempészethez, valamint a határokon átnyúló szervezett bűnözéshez is hozzájárul.

A mexikói kulturális hatóság az elmúlt években külföldön is egyre erősebben védelmezi az ország kulturális örökségét. Ez pedig már nem az első alkalom, amikor panaszt tettek neves aukciósházaknál a spanyol hódítás előtti időkből származó műtárgyak tervezett árverései miatt.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!