Újrahonosítás

2021.08.14. 16:10

Megmenekülhet a kihalástól a közönséges erszényesnyúl

A jelek szerint működik a ragadozómentes övezetek kialakításának modellje.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Sikeresnek látszik egy kihalás fenyegette, ritka erszényesfaj, a közönséges vagy nagy erszényesnyúl (Macrotis lagotis) újrahonosítása az ausztráliai Új-Dél-Wales államban. A Matt Kean környezetvédelmi miniszter jelentette be, hogy a bilbiként is emlegetett állatok első kihelyezése óta 50-ről 118-ra emelkedett a Mallee Cliffs Nemzeti Parkban élő példányok száma. Így megállapítható, hogy működnek a kialakított ragadozómentes övezetek.

A miniszter továbbá bejelentette, hogy más állatfajokat is terveznek betelepíteni, amelyek számára újabb ragadozómentes övezeteket alakítanak majd ki.

Az intézkedésekkel Új-Dél-Walesben véget vethetnek a fajok kihalásának.

A WWF szerint az erszényes nyulak valaha Ausztrália területének 70 százalékán honosak voltak, de az európaiak betelepedése óta számuk drasztikusan csökkent. Napjainkban már csak az Északi Terület és Nyugat-Ausztrália száraz, sivatagos vidékein, valamint Queensland egy apró délnyugati zugában fordulnak elő. Fő természetes ellenségeik a vadmacskák és a rókák. A faj újrahonosításával Dél-Ausztrália államban is próbálkoznak.

Sok ausztrál háztartásban csokinyúl helyett csokibilbit ajándékoznak a gyerekeknek.
Fotó: Shutterstock

Közeli rokonuk, a fehérfarkú vagy kis erszényesnyúl (Macrotis leucura) már rég kihalt. A megerősített információk alapján 1931-ben látták utoljára, az ausztrál őslakosok beszámolói szerint pedig az 1960-as évekig lehetett találkozni az állattal. Viszont azóta senki nem tudta megtalálni a kis bilbit, így valószínűsíthető, hogy a faj végleg kihalt.

A bilbiként is emlegetett erszényesnyulak kultikus státuszt élveznek az ausztrálok életében. Szerepelnek ugyanis a velük 60 ezer éve együtt élő őslakosok dalaiban és történeteiben, valamint fontos szerep jut nekik az európai eredetű, húsvéti kultúrkörben is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!