diákvédelem

2018.08.30. 22:10

Még a Kalasnyikov ellen is védhet majd a golyóálló hátizsák

Jelentősen nőtt a golyóálló hátizsákjaik iránti kereslet a februári floridai iskolai lövöldözések után az Egyesült Államokban – jelentette be egy izraeli cég csütörtökön.

An employee of the Israeli protection gear manufacturer Masada Armour shows a new civilian bulletproof backpack, designed for schoolchildren, at the company's headquarters in Julis, Northern Israel, on August 30, 2018. Masada Armour sold hundreds of its bulletproof backpack to the US market since the Parkland's school shooting. This model with a weight of 2,9 kg, is supposed to protect against 9mm gunfire and costs around 500 USD. It exists also another option of 5 kg with a balistic plate, supposed to protect against kalachnikov (7,62mm) and M16 bullets (5,56 mm). / AFP PHOTO / AHMAD GHARABLI

Fotó: AFP

Sznir Koren, a Masada Armour nevű vállalat vezérigazgatója véleménye szerint a termékeik iránti amerikai kereslet kifejezetten a februári floridai iskolai lövöldözés után nőtt meg.

A csaknem három kilós, 500 dollárba kerülő alapmodell Koren szerint megvédi viselőjét egy 9 mm-es golyótól, de már elkészült ennek a nehezebb változata is, amely akár az M-16-os és a Kalasnyikov fegyverek ellen is védelmet nyújt.

Bár a különleges rendeltetésű hátizsákok megfelelnek a középiskolai tanulóknak, Koren aggodalmát fejezte ki abban a tekintetben, hogy esetleg túl nehezek lennének a kisiskolások számára, de hozzátette, hogy

cége már dolgozik egy könnyített változaton, amely megfelel a kisebb gyerekek testfelépítésének is.

Februárban a 19 éves Nikolas Cruz tizenhét diákot mészárolt le volt iskolájában a floridai Parklandben egy félautomata AR-15-ös gépkarabéllyal.

A parklandi lövöldözések komoly tiltakozómozgalmat indítottak el a fiatalok körében is a fegyvertartásról szóló rendelkezések kapcsán.

Noha Donald Trump amerikai elnök a mészárlás után hajlott arra, hogy kezdeményezze a fegyvertartási törvények szigorítását – például a fegyvervásárlási korhatár megemelését -, ígéretet tett arra is, hogy amíg ő az elnök, megvédi a fegyvertartás jogát. Felvetette azt a korábbi javaslatát, hogy fel kell fegyverezni a tanárokat, majd egy Twitter-bejegyzésben pontosítva azt írta, „álcázott módon” kell fegyvereket adniuk „a katonai és egyéb speciális kiképzésben résztvevő tanároknak – a legjobbaknak”.

Borítókép: bemutatják a golyóálló hátizsákot

AFP PHOTO / Ahmad Gharabli

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!