Figyelem!

2021.07.22. 13:02

Már júliusban allergiás tüneteket okozhat a parlagfű

A parlagfű pollenszórása július utolsó napjaiban már tüneteket okozhat a növénnyel fertőzött területeken.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Még nem kezdődött el a parlagfű tömeges virágzása a Nemzeti Népegészségügyi Központhoz (NNK) tartozó Aerobiológiai Hálózat pollenmonitorozási adatai szerint, de az előrejelzések azt mutatják, hogy júliusban jelentkezhetnek tünetek a parlagfű pollenszórása miatt – írja az MTI.

Virágzó parlagfüvet még csak elvétve találtak Békés, Hajdú-Bihar, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében.

A növény tömeges pollenszórása várhatóan augusztus első napjaiban kezdődik, ekkor már országszerte tüneteket okozhat virágpora, a szezon erősségét azonban nagyban befolyásolja az augusztusi és szeptemberi időjárás. A szezon tetőzése az előző évek tapasztalatai alapján augusztus végén, szeptember elején várható.

A tömeges virágzás során a tartós, esős időszakok visszavethetik a pollenterhelést, azonban a záporok, zivatarok csak rövid időre tisztítják meg a levegőt. A tartósan meleg időjárás a homokos talajon lévő növények fejlődését károsítja. Az allergiás tünetek erősségének mérséklése érdekében azt javasolják, hogy a parlagfűre érzékenyek mielőbb kezdjék meg a gyógyszeres kezelést.A parlagfűpollen-riasztási rendszer (PPRR+) térképes előrejelzése idén is segíti az allergiásokat. A térképes előrejelzés elérhető a polleninformaciok.nnk.gov.hu weboldalon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!