tisztaság

2019.11.27. 06:48

Már a karácsonyfákat is fertőtleníteni kell

Egy amerikai szigeten legalábbis mindenképpen.

Forrás: Shutterstock

A betolakodó fajok elleni védelem jegyében alapos fertőtlenítésen esnek át azok a karácsonyfának szánt fenyők, amelyek hajóval érkeznek az Egyesült Államokhoz tartozó Guam szigetére.

A The Pacific Daily News című napilap szerint a csendes-óceáni sziget vám és karatén hatóságának biobiztonsági munkacsoportja szagtalan és színtelen metil-bromiddal kezeli a fákat.

A vámosok eddig több mint 2500 fenyővel, koszorúval és girlanddal teli hat konténert fertőtlenítettek és további hét érkezésére számítanak a következő hetekben.

Az intézkedés célja, hogy megóvják a sziget mezőgazdaságát, természeti erőforrásait és a karácsonyozók otthonait a betolakodó fajoktól.

A konténereket csupán azután fogják kiüríteni, hogy vizsgálattal megerősítették a kezelés hatékonyságát.

Az amerikai Környezetvédelmi Ügynökség (EPA) a mezőgazdasági és a szállítmányozásban előforduló kártevők, köztük a gombák, gyomok, rovarok, orsógiliszták és rágcsálók megfékezésére szolgáló mérgező anyagként definiálja a metil-bromidot.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!