konfliktus

2018.03.26. 13:20

Kizárták Cannes-ból a Netflix filmjeit

Nem indulhatnak az Arany Pálmáért a filmfesztiválon.

Russian director Andrei Zvyagintsev, winner of the Jury Prize for the film 'Loveless' (Nelyubov) at the 70th edition of the Cannes Film Festival, speaks during a press conference in Moscow on May 31, 2017. / AFP PHOTO / Kirill KUDRYAVTSEV

Idén nem kerülnek be a Netflix filmjei a cannes-i filmfesztivál versenyprogramjába – közölte Thierry Fremaux fesztiváligazgató.

Fremaux a Variety.com hollywoodi portálnak mondta el, hogy az internetes műsorszóró és produkciós vállalat filmjeit versenyen kívül továbbra is bemutathatják a fesztiválon, de az Arany Pálma-díjért folyó versenyben nem vehetnek részt ezek az alkotások.

Tavaly komoly vitát gerjesztett, hogy a Netflix két filmje bekerült a versenyprogramba. Az amerikai streaming óriás következetesen kitart stratégiája mellett, hogy saját gyártású filmjeit előfizetői számára teszi hozzáférhetővé, és ezzel párhuzamosan csak korlátozottan forgalmazza a mozikban. A francia filmfesztiválon és a francia mozis világban azonban ez tiltakozást váltott ki.

A cannes-i mustra ennek hatására vezetett be egy új szabályt: a versenyben szereplő filmeket be kell mutatni a francia mozikban.

A Variety.com-nak a hétvégén a Netflixszel kapcsolatban Steven Spielberg is nyilatkozott, akinek Ready Player One című filmje a héten debütál Észak-Amerikában és a magyar mozikban is.

Az Oscar-díjas rendező úgy vélte, hogy a televíziós formában készült filmek tévéfilmek, és a jó tévéfilmek megérdemlik az Emmy-díjat, de az Oscart nem.

„Nem hiszem, hogy az olyan filmeket, amelyeket alig egy hétig játszanak a mozikban, jelölni kellene az Oscar-díjra”

- fogalmazott Spielberg.

Borítókép: Kirill KUDRYAVTSEV / AFP / Andrei Zvyagintsev orosz rendező a fesztiválon

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!