környezetszennyezés

2021.01.28. 14:38

Kihalás fenyegeti az Amazonasban honos édesvízi delfineket

A parti delfinek a világ leginkább fenyegetett fajai közé tartoznak az illegális aranybányászatból származó higany és a vízerőművek építése miatt.

View of a Tucuxi river dolphin (Sotalia fluviatilis) at Mamiraua Sustainable Development Reserve in Amazonas state, Brazil, on June 27, 2018. - Drones are the new allies of investigations on Amazon river dolphins, a tool that will reduce costs and times of investigations. (Photo by Mauro Pimentel / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Mauro Pimentel

A kihalás fenyegeti az Amazonas és mellékfolyóiban élő parti delfineket (Sotalia fluviatilis) egy helyi állatvédő szervezet szerint.

A kihalás komoly kockázata miatt a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) a tucuxik, vagyis parti delfinek státuszát veszélyeztetettre változtatta az úgynevezett vöröslistán.

A parti delfinek a világ leginkább fenyegetett fajai közé tartoznak – mondta el a Reutersnak kedden Fernando Trujillo, a kolumbiai Omacha alapítvány tudományos igazgatója.

A fő veszélyforrások a halászhálók, az illegális aranybányászatból származó higany és a vízerőművek építése, melyek elzárják egymástól a folyók egyes szakaszait, elszakítva egymástól az állatpopulációkat.

A szürke parti delfin a vöröslistán ugyanabba a kategóriába került, ahová két évvel korábban rokona, az amazonasi folyamidelfin, vagyis rózsaszín delfin. Ezzel Dél-Amerika és Ázsia minden édesvízi delfinfaja veszélyeztetettnek számít.

„Hónapokon át elemeztünk kutatótársaimmal, és arra jutottunk, hogy a szürke delfint ugyanazok a veszélyek fenyegetik, mint a rózsaszínt, és a veszély jelentős” – folytatta a tengerbiológus.

A parti delfinek az Amazonasban élnek Kolumbiában, Ecuadorban, Peruban és Brazíliában. Kolumbiában a Caqueta, az Apaporis és a Putumayo folyókban is megtalálhatók az alapítvány szerint.

Trujillo becslése alapján 30 ezer delfinnél nem él több az Amazonas völgyében.

„A hatalmas terület miatt ez kis szám. A fajok hamar átkerülhetnek a súlyosan veszélyeztetett kategóriába, ami az utolsó állomás a kihalás előtt A régió sok más állatfaja él hasonló körülmények között, és ha nem teszünk ellene, két-három évtizeden belül eltűnhetnek” – mutatott rá Trujillo.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!