Járvány

2021.02.25. 14:25

Kiemelkedően jó eredmények születtek a két vakcinát követően

Magas az antitestek szintje a Nagy-Britanniában a Pfizer-BioNTech-vakcina második adagjával is beoltott páciensek szervezetében, tehát erős immunválaszt generálnak – közölték kutatók csütörtökön.

A healthcare professional draws up a dose of Pfizer/BioNTech Covid-19 vaccine to be adminstered at a vaccination centre set up at Thornton Little Theatre managed by Wyre Council in Thornton-Cleveleys, northwest England, on January 29, 2021 as Britain's coronavirus vaccination campaign continues. - Britain on Friday claimed its streamlined approach to developing Covid vaccines and support for biotech firms helped it to steal a march on other countries still struggling to implement a roll-out. (Photo by Oli SCARFF / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Oli Scarff

Az Imperial College London vizsgálata szerint az oltóanyag mindkét dózisát megkapó 80 év felettiek 87,9 százaléka, a 60 év alattiak 95,5 százaléka, míg a 30 év alattiak 100 százaléka esetében pozitív volt az antitestteszt.

„Bár az életkor előrehaladtával némi csökkenés mutatkozik a pozitivitás arányát tekintve,

minden korcsoportban nagyon jó eredmények születtek a két adag vakcinát követően”

- mondta Paul Elliot, az Imperial College London epidemiológiai és közegészségügyi intézetének vezetője.

Az első dózis után 21 nappal a 30 év alattiak mintegy 95 százalékánál pozitív volt az antitestteszt, az idősebb csoportokban ez az arány némileg csökkent.

A kutatók szerint a 80 éves vagy annál idősebb pácienseknek, akik egy adag Pfizer-BioNTech-vakcinát kaptak, 34,7 százaléka mutatott antitestes immunválaszt. A brit kormány egyesített oltásügyi bizottságának (JCVI) korábbi véleménye szerint ugyanakkor ez a vakcina akkor is magas védelmet biztosít, ha az antitestek szintje alacsony.

Az antitestek szintje csak egy része az immunitásnak, a vakcinák hatására felerősödik a T-sejtes védelem is.

Nagy-Britanniában 12 hétre növelték a két dózis adása közt eltelő időt, holott a Pfizer korábban arra figyelmeztetett, hogy csak háromhetes intervallumra vonatkozóan rendelkeznek a klinikai hatékonyságot bizonyító adatokkal.

Az Imperial College London koronavírus-antitesteket vizsgáló kutatásában több mint 154 ezer páciens vett részt. A kutatásban a természetes módon megfertőződöttek és a vakcinával beoltottak antitestszintjét is nyomon követték január 26. és február 8. között.

A kutatás a vakcinákba vetett bizalmat is vizsgálta: a megkérdezettek 92 százaléka már megkapta, vagy tervezi beoltatni magát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!