Természetvédelem

2021.02.13. 11:00

Kiderült, hol nőtt a leggyorsabban a mangroveerdők nagysága a világon

A világon a leggyorsabban Pakisztánban nőtt a mangrovefajokkal borított területek nagysága az elmúlt három évtizedben – közölte Malik Amin Aszlam, a pakisztáni miniszterelnök klímaügyi tanácsadója.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Pakisztánban a mangroveerdők területe 300 százalékkal nőtt az elmúlt 30 évben

– tájékoztatta a tanácsadó Imrán Hán kormányfőt a miniszterelnöki hivatal hétfői közleménye szerint.

Sehol másutt nem nőtt ilyen nagy mértékben a mangrove fedte terület – hangsúlyozta a miniszterelnöki hivatal közleménye.

Számszerűsítve a mangrovefákkal borított területek nagysága az 1990. évi 477 négyzetkilométerről 2020-ig 1463 négyzetkilométerre emelkedett.

A növekedés legnagyobb részt a déli Szindh tartományban, az Indus-folyó deltájában, a világ ötödik legnagyobb torkolatvidékén és hetedik legnagyobb, mangrovefák alkotta tengerparti ökoszisztémájában ment végbe.

A mangroveerdők területének növekedése erős eszköz az üvegházhatású gázok kiszűrésére a levegőből – hangsúlyozta a klímaügyi tanácsadó. A hétfői kormányközlemény szerint a miniszterelnök támogatja a célt, hogy Pakisztán is nettó zéró karbonkibocsátóvá váljon.

A trópusi és szubtrópusi tengerpartok árterén, mocsarakban, folyótorkolatokban honos és azok sajátos életkörülményeihez alkalmazkodó mangrovefákat léggyökerek rögzítik az iszapba.

A mangroveligetek védik a partvidéket az eróziótól, és élőhelyet nyújtanak számos fajnak.

Világviszonylatban évi 2 százalékkal csökken a mangroveerdők területe a földművelés terjedése, az akvakultúrák szaporodása, az erózió és a szélsőséges időjárási események miatt – állapította meg tavaly augusztusi jelentésében az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!