bizarr

2020.10.27. 17:00

KGB-s kémfelszereléseket is elárvereznek egy hidegháborús amerikai aukción

A kiállítási tárgyakat, amelyeket Julius Urbaitis világhírű litván történész, műgyűjtő és múzeumkurátor gyűjtött össze, első alkalommal kínálják eladásra.

Forrás: Shutterstock

A szovjet titkosszolgálat, a KGB kémfelszereléseit, köztük egy rúzsnak álcázott pisztolyt és kézitáskába rejtett kamerát is eladásra kínálnak a Julien's amerikai aukciósház hidegháborús árverésén.

A New York-i KGB Kémmúzeum kollekcióját is felvonultató aukció az Egyesült Államok, a Szovjetunió és Kuba hidegháború során használt ritka és fontos eszközeit bocsátja eladásra.

A szovjet titkosszolgálat emlékeit korábban a New York-i KGB Kémmúzeumban állították ki, a 2019-ben nyitott magánintézmény azonban a koronavírus-járvány miatt bezárni kényszerült.

A kiállítási tárgyakat, amelyeket Julius Urbaitis világhírű litván történész, műgyűjtő és múzeumkurátor gyűjtött össze, első alkalommal kínálják eladásra.

A Julien's szerint akadnak olyan tárgyak melyek akár 12 ezer dollárt (3,7 millió forintot) is érhetnek új tulajdonosuknak: ilyen a második világháborús Enigma kódológép ritka szovjet változata, egy Fialka.

Megvehető lesz egy hotelszoba-lehallgató titkos eszköz 1964-ből, egy második világháborús német telefonlehallgató készülék és egy drót nélküli felvevőkészülék is, de egy egykori KGB-börtönkórház acél ajtajai is szerepelnek a kínálatban.

Az aukciósház szerint a drágább tételek mellett számos tárgy van, amely csupán néhány száz dollárba kerül. „Ezek nem őrülten drága eszközök. Szórakoztató kis tárgyak, amelyek izgalmas beszélgetéseket indíthatnak el egy baráti vacsorán” – mondta Martin Nolan, a Julien's igazgatója.

Az árverésen az Egyesült Államok és a Szovjetunió közötti „űrverseny” relikviái is megtalálhatóak, emellett több száz megvásárolható tárgy idézi meg az 1962-es kubai rakétaválság idejét is.

Az árverés személyesen Beverly Hillsben, online az aukciósház honlapján követhető február 13-án.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!