hamisításgyanú

2018.01.30. 19:20

Kétkedő tekintettel néznek az orosz művekre a genti múzeumban

A belgiumi Gent Szépművészeti Múzeuma a jövőben nem állít ki olyan orosz avantgárd műveket, amelyeknek hitelességét művészettörténészek és műkereskedők kétségbe vonták – közölte kedden a múzeum.

TO GO AFP STORY BY TONI CERDA People looks at engravings on War and oppression by Francisco de Goya, at the exhibition 'Temoignages' at the MSK Museum in Ghent on February 9, 2017. The exhibition "Testimonies", organized in collaboration with the Spanish Prado Museum and the British Museum, "shows there is cycles in History, which we must know in order to better understand the present", said the director of the Ghent's Museum of Fine Arts (MSK), Catherine de Zegher. / AFP PHOTO / JOHN THYS / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY MENTION OF THE ARTIST UPON PUBLICATION - TO ILLUSTRATE THE EVENT AS SPECIFIED IN THE CAPTION

Forrás: AFP PHOTO

Fotó: John Thys

A múzeum termeiből a hétfői szünnapon 24 vitatott – Malevics, Kandinszkij és Vlagyimir Tatlin aláírásával ellátott – képet távolítottak el, hogy szakértői vizsgálatnak vessék alá őket .

Január 15-én a De Standaard flamand napilapban és a The Art Newspaper folyóiratban közzétett nyílt levélben művészettörténészek felhívták a figyelmet a genti múzeumban kiállított 26 orosz avantgárd alkotás „erősen kétséges” eredetére. A művészettörténészek ugyan nem minősítették „hamisítványoknak” a képeket, de hangsúlyozták, hogy egyetlen katalógusban sem szerepelnek. Szakértők szerint az 1890-től 1930-ig tartó művészeti irányzatot, az orosz avantgárdot előszeretettel hamisítják.

A hírnevét érintő vita miatt a múzeum a múlt héten bejelentette, hogy rövidesen szakértői bizottságot neveznek ki a művek hitelességének az ellenőrzésére.

A múzeum akkor kizárta, hogy eltávolítsák ezeket a műveket a kiállítótermekből, mert nem támasztották alá „megcáfolhatatlan bizonyítékokkal” a vádakat. Az eredetvizsgálatot csak a megkérdőjelezett művek kis részén tervezték elvégezni. A múzeum azonban mostanra úgy döntött, hogy korlátlan hozzáférést biztosít a szakértőknek a raktáraiban tárolt valamennyi műhöz.

A szakértői bizottságot a lehető leghamarabb kinevezik, és rögtön munkához láthat – olvasható a közleményben.

A vitatott műveket a múzeumnak kölcsönző magángyűjtő, Igor Toporovszkij orosz-belga állampolgár úgy vélte, hogy „igazságtalan és erőszakos” támadás érte. A műgyűjtő szerint a vádakat olyan műkereskedők terjesztik, akik az ügyfeleik között lévő gazdag oroszokkal kapcsolatos kereskedelmi érdekeiket féltik.

Borítókép: A Gent Szépművészeti Múzeuma látogatói a „Testimonies” kiállításon.

AFP PHOTO / John Thys

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!