vigasz a gyászban

2020.08.05. 11:40

Két gorillakölyök is született a világhírű főemlősét gyászoló ugandai parkban

A hatóságok szerint a két kölyök ugyanazon a héten született a gorillák két külön, szelíd, emberekhez szokott csoportjában.

Gorille de montagne (Gorilla beringei beringei) young dans la foręt impenetrable de Bwindi, Ouganda. Biosphoto / Pierre Vernay

Forrás: AFP/Biosphoto

Fotó: Pierre Vernay

Két gorillakölyök is született a közelmúltban az ugandai Bwindi Áthatolhatatlan Nemzeti Parkban, amely még mindig gyászolja világhírű főemlősének, a júniusban megölt Rafikinek a halálát.

„Számunkra ez most némi vigaszt jelent. Egyet elvesztettünk. Kettőt kaptunk. De persze egyetlen állat elvesztése is óriási fájdalom” – mondta kedden Bashir Hangi, az Ugandai Vadvédelmi Hatóság szóvivője Rafiki halálára utalva.

A hatóságok úgy vélik, hogy a két kölyök ugyanazon a héten született a múlt hónapban a gorillák két külön csoportjában, amelyekbe szelíd, emberekhez szokott egyedek tartoznak.

A Kongói Demokratikus Köztársasággal határos, az UNESCO védelme alatt álló Bwindi nemzeti park egy 320 kilométer hosszan elnyúló, sűrűn benőtt esőerdősáv, amely főemlősöknek, elefántoknak és más vadon élő állatok sokaságának nyújt otthont. A turistákat azonban elsősorban az őserdőben élő mintegy 400 hegyi gorilla – a keleti gorilla egyik alfaja – vonzza a térségbe.

A hegyi gorillákból körülbelül 1000 példány élhet vadon a világon, védett területeken, felerészt Ugandában, a többi Ruandában és a Kongói Demokratikus Köztársaságban.

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) 2018 novemberéig a súlyosan veszélyeztetett állatok közé sorolta a hegyi gorillát.

Kelet-Afrika hegyi gorilláinak populációja jelentősen megfogyatkozott az elmúlt évszázadban az orvvadászat, a betegségek és az egyre fokozódó emberi jelenlét miatt. A természetvédelmi erőfeszítések eredményeként azonban az alfaj besorolása javult és ma már a veszélyeztetettek közé tartozik.

Július végén 11 év szabadságvesztésre ítélték Ugandában azt az orvvadászt, aki júniusban megölte Rafikit, az ország leghíresebb, sok turistát vonzó hegyi gorilláját.

A június 1-jén eltűnt gorilla tetemét másnap találta meg egy keresőcsapat, a boncolás szerint az állatot egy belső szervekig hatoló éles tárggyal ölték meg. A június 4-én letartóztatott vadorzó azt állította, hogy önvédelemből ölte meg Rafikit.

A korosabb, ezért ezüsthátúnak hívott hím gorillák közé tartozó 25 éves állat vezette a nemzeti parkban a hegyi gorillák egy 17 egyedből álló, Nkuringo néven ismert szelíd, emberekhez szokott, a turisták körében népszerű csoportját, amely a látogatók számára is megközelíthető volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!