csillagos ég

2020.05.21. 11:24

Japán pilóta nélküli űrhajót indított a Nemzetközi Űrállomásra

A hajó 6 tonna rakományt képes célba juttatni.

Forrás: Shutterstock

A Kounotori nevű szállítóhajó küldetése, hogy ellátmányt vigyen az űrállomásra. A hajót szállító rakéta csütörtök hajnalban indult útnak a Kagosima prefektúrában lévo Tanegasima űrközpontból. Mind a japán fejlesztésű Kounotori, mind az indításhoz használt H2B típusú rakéta számára ez az utolsó küldetés.

„Szeretnénk minden feladatot teljesíteni, és diadallal ezt az utolsó küldetést” – fogalmazott a rakétát gyártó Mitsubishi Heavy Industries űrprogramjának egyik vezetője, Szucuki Keidzsi a kilövés utáni sajtótájékoztatón.

Az élelmet, kísérleti anyagokat és egyéb ellátmányt szállító teherhajó a tervek szerint május 25-én kapcsolódik össze a Nemzetközi Űrállomással.

Az első Kounotorit 2009-ben küldték fel az űrállomásra. A hajó 6 tonna rakományt képes célba juttatni. Eddig nyolc ilyen szállítóegységet küldtek fel sikeresen a Földről az űrállomásra.

Dolga végeztével a Kounotori 9-et megrakják majd olyan dolgokkal, amelyekre az űrállomáson már nincs szükség, és a teherhajó elég, amikor visszaér a Föld légkörébe.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!