Rekordkísérlet

2019.09.18. 06:17

Hét hónap alatt hódítaná meg a világ 14 legmagasabb csúcsát

A hegymászó április óta már tizenegy csúcsot megmászott, kihívása utolsó három állomása előtt áll.

Mountaineer Nirmal Purja (L) speaks and Nepali mountaineer Mingma David Sherpa (R) looks on during a press conference in Kathmandu on May 28, 2019. - Nirmal Purja has scaled six mountains peaks above 8 000 meters, including Mount Everest, over the last month as he attempts to summit the world's fourteen 8 000-meter peaks. (Photo by PRAKASH MATHEMA / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Prakash Mathema

A világ 14 legmagasabb hegycsúcsa megmászásának rekordját egy dél-koreai hegymászó tartja, a tavaly meghalt Kim Csang-ho 2005 és 2013 között hét év és 10 hónap alatt jutott fel a csúcsokra.

Az első személy, aki a Himalája mind a 14 hegycsúcsát megmászta, a most 75 éves Reinhold Messner volt, akinek 1986-ban sikerült teljesítenie a kihívást.

Egy évvel később, 1987-ben Jerzy Kukuczka – a Lhoce kivételével – teljesítette a fegyvertényt. Azóta már több mint két tucatnyian jutottak fel az összes csúcsra.

„Senki nem hitte, hogy meg tudom csinálni, amikor először megemlítettem a tervet. Nagyon örülök, hogy generációkat ösztönözhetek a kalandom által. Ez az, ami hajt” – mondta a brit hadsereg egykori gurkája.

A 36 éves férfi most a Mount Everesttől nyugatra fekvő Cso-Ojúra, majd a nepáli Manaszlura (8163 méter) és a Sisapangmára (8027 méter) készül.

Az első kettőre szeptember végéig akar feljutni, az utolsó mászását novemberig tervezi befejezni.

Purja áprilisban kezdte kísérletét, és mielőtt elindult, mind a 14 hegycsúcsot rátetováltatta hátára.

A 8091 méteres Annapurna volt az első, majd következett a Dhaulagiri, a Kancsendzönga, az Everest, a Lhoce és a Makalu. A kísérlet második szakasza Pakisztánban folytatódott, ahol öt hegycsúcsot hódított meg 23 nap alatt. Mint elmondta, célja elérése miatt alváshiánnyal küszködve, szinte fel- és lerohant Pakisztán öt legmagasabb hegyéről, köztük a K2-ről, a világ második legmagasabb csúcsáról.

Rekordkísérlete alatt Purja számos mászócsúcsot megdöntött idén: az Everestet, a Lhocét és a Makalut 48 óra alatt mászta meg annak ellenére, hogy idén a tavaszi mászószezonban a Mount Everest túlzsúfolt volt.

Bámulatos módon megmentett egy malajziai hegymászót az Annapurnáról, ahol két éjszakát töltött a szabad ég alatt hétezer méter fölötti magasságban.

Borítókép: Nirmal Purja (b) hegymászó kísérletének utolsó három csúcsára indul

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!