Tehetséges fiatalok

2021.09.22. 09:37

Hazai sikerek az Európai Unió Fiatal Tudósok Versenyén

A négyfordulós megmérettetés idei döntőjében 34 országból összesen 114 projekt versenyzett.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Eredményesen szerepeltek a magyar középiskolás diákok az Európai Unió Fiatal Tudósok Versenyén. A Magyar Innovációs Szövetség beszámolója szerint a spanyolországi Salamancai Egyetemen szeptember 17. és 19. között online rendezett döntőn három magyar fiatal különdíjat kapott.

Az Európai Unió Fiatal Tudósok Versenyét évente szervezik meg a 14 és 20 év közötti fiataloknak.

A megmérettetés döntőjében Magyarországot Balázs Gábor Gergő, az Ócsai Bolyai János Gimnázium tanulója, Seitz Erik, a Pannonhalmi Bencés Gimnázium tanulója, Radó János, a Berzsenyi Dániel Gimnázium tanulója, Ecsedi Boglárka, a Hajdúböszörményi Bocskai István Gimnázium tanulója és Rózsavölgyi Mátyás, a Perintparti Waldorf Általános Iskola és Gimnázium diákja képviselte.

Izgalmas projektekkel vívták ki az elismerést

Az Európai Bizottság Joint Research Centre különdíját nyerte Ecsedi Boglárka, aki projektjében az óceánok partján észlelhető, gyorsan változó és veszélyes természeti jelenséggel, a visszaáramlással foglalkozott. Kutatásában olyan alkalmazást fejlesztett, amely a visszaáramlások felismerését segíti. Az okos telefonon használható algoritmus pontosabb detektálást tesz lehetővé az eddigieknél.

A Salamancai Egyetem Salamanca Rákkutató Központjának különdíját Seitz Erik kapta, aki egy új, potenciális gyógyszercélpontot azonosított be.

Wolfram Kutatói Díjban részesült Balázs Gábor Gergő, aki sikeresen pontosította az úgynevezett szubtörpe-vörös törpe kettős csillag periódusát.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!