dark mofo fesztivál

2018.06.17. 17:36

Három napot töltött egy forgalmas országút alá temetkezve az ausztrál performanszművész

A fesztivál honlapja szerint Parr performansza azon erőszakos cselekedetek következményeinek állít emléket, amelyeket a 19. századi brit gyarmatosítók követtek el az ausztrál őslakos közösségek ellen.

A performance from the stars of television program 'Yo Gabba Gabba!' captivates a younger audience during Dark Mofo, an annual arts and cultural festival held in Hobart, Tasmania from June 12 to June 22 2014 to mark the southern hemisphere's winter solstice. CrowdSpark/DAMIEN PECK

Fotó: CrowdSpark

Hetvenkét órát töltött élve eltemetkezve egy forgalmas autóút alatt egy ausztrál performanszművész Tasmania fővárosában, Hobartban.

A 73 éves Mike Parr egy kisebb acélkonténerbe zárva költözött a föld alá csütörtökön, a sötét művészeteknek szentelt Dark Mofo Fesztivál egyik fő attrakciójaként. A megbontott aszfaltot a temetkezés után visszazárták és újra megnyitották a forgalom előtt.

Parr vizet, olvasnivalót, valamint egy hősugárzót vitt magával, egészségügyi kellékként pedig egy vödröt, ennivalót azonban egy falatot sem. Az oxigén szivattyún keresztül érkezett a konténerbe, amelyben egy pánikgombot is elhelyeztek arra az esetre, ha bármi probléma adódna.

A fesztivál honlapja szerint Parr performansza azon erőszakos cselekedetek következményeinek állít emléket, amelyeket a 19. századi brit gyarmatosítók követtek el az ausztrál őslakos közösségek ellen.

A művészt vasárnap szabadították ki önkéntes börtönéből. Miután elhagyta a konténert, azt betonnal töltötték fel, hogy egyfajta időkapszulaként örökítsék át a jövő nemzedékeire.

A Dark Mofo, amelyen gyakran szerepelnek az ősi rituálékat ünneplő műalkotások és előadások, idén heves ellenérzéseket váltott ki a helyi keresztény csoportokból, amiért a fesztivál keretében piros színű, fordított kereszteket helyeztek ki szerte Hobartban.

Borítókép: Dark Mofo Fesztivál / AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!