napvilágra került egy jelentés

2020.11.27. 08:51

Háborús bűnök miatt meneszthetik az ausztrál elitalakulat több tagját

Egy múlt héten nyilvánosságra hozott független jelentés szerint bizonyíték van arra vonatkozóan, hogy a különleges feladatokra kiképzett SASR alakulat (Special Air Service Regiment) 19 katonája összesen 39 törvénytelen gyilkosságot követett el fegyvertelen rabok és civilek ellen Afganisztánban 2009 és 2013 között.

Rick Burr, az ausztrál hadsereg vezérkari fõnöke sajtótájékoztatót tart Canberrában 2020. november 27-én. Négy évig tartó belsõ vizsgálat után az ausztrál hadsereg beismerte, hogy a katonáik 39 fegyvertelen afgán civilt öltek meg. A vizsgálat szerint a hadsereg egyik különleges egysége volt felelõs a történtekért, ahol 2009 és 2013 között rendszeresek voltak a gyilkosságok. A csapat részben foglyokat, részben pedig földmûveseket gyilkolt meg. A nyomozás szerint 25 katona volt érintett, és közülük 19-en kerülhetnek bíróság elé.

Forrás: MTI/EPA/AAP

Fotó: Lukas Coch

Meneszthetik az ausztrál különleges erők tizenhárom tagját, miután napvilágra került egy jelentés, amely törvénytelen gyilkosságokról számolt be Afganisztánban – mondta el Rick Burr, az ausztrál hadsereg vezetője.

Burr hozzátette: az ügy miatt tizenhárom, jelenleg is a hadsereg kötelékében szolgáló katona ellen indítanak fegyelmi vizsgálatot, amely a menesztésükhöz is vezethet. Az ausztrál fegyveres erők vezetője ugyanakkor aláhúzta: a szóban forgó katonák egyike sem tagja annak a 19 fős csoportnak, amely a bűncselekményeket elkövette, és amelynek tagjaira feltételezhetően bírósági eljárás vár majd.

Ausztrália még 2016-ban indított vizsgálatot a különleges erők 2005 és 2016 közötti viselt dolgai ügyében, miután a helyi médiában olyan vádak jelentek meg, melyek szerint katonáik több incidensben fegyvertelen férfiakat és gyermekeket öltek meg.

A leírások szerint e gyilkosságok egyike sem a harc hevében történt, és nem is olyan körülmények között, amelyekben az elkövető szándéka homályos, zavaros vagy tévedés következménye lett volna. A jelentésben az áll, hogy a rangidős parancsnokok egy beavatási szertartás keretében kényszeríthették gyilkosságra az újoncokat.

A vizsgálat során több mint húszezer dokumentumot és 25 ezer képanyagot dolgoztak fel, és 423 tanút hallgattak meg.

Scott Morrison ausztrál miniszterelnök a múlt héten biztosította Asraf Gáni afgán elnököt, hogy felelősségre vonják az elkövetőket.

Ausztrália 2002-ben csatlakozott az amerikai haderő afganisztáni hadműveleteihez az Egyesült Államok megbízható szövetségeseként. Legalább 26 ezer ausztrál katona szolgált az ázsiai országban 2001 és 2014 között. Jelentések szerint ez idő alatt 41 ausztrál katona vesztette életét, és több mint 260 sebesült meg.

Borítókép: Rick Burr, az ausztrál hadsereg vezérkari főnöke sajtótájékoztatót tart Canberrában 2020. november 27-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!